БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 10 березня 2022 р.

ЗОТ Олександр Іванович

Архітектор. Член Української академії архітектури. Лауреат премії ім. В. Симоненка.

Олександр Зот народився 10 березня 1957 року. Після закінчення Дніпропетровського монтажного технікуму за фахом "Архітектура", в 1977 році за направленням він прибув у місто Лубни і залишився там на довгі роки. Пізніше закінив заочно Полтавський інженерно-будівельний інститут.
Початок трудової діяльності Олександра Зота був пов’язаний з архітектурно-художнім оформленням міста та його благоустроєм. Насамперед, це підготовка до зустрічі естафети Олімпійського вогню Московської олімпіади в Лубнах у 1980 році.
Визначною подією для міста Лубен стало святкування його 1000-літнього ювілею. Влаштування сучасного освітлення вулиць, скверів та площ міста було здійснено згідно з кресленнями та ескізами, виготовленими працівниками управління архітектури міста.
Олександр Іванович має численні нагороди. В 1988 році за успіхи у виконанні планів соціально-культурного будівництва та підготовки міста до 1000-ліття нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради УРСР, також нагороджений грамотами Полтавської обласної ради та Лубенської міської ради, одним із перших визнаний лауреатом премії імені В. Малика в галузі монументальної скульптури, є лауреатом премії імені В. Симоненка. В 2007 році акредитований членом Української академії архітектури.
Як людина, Олександр Іванович виконав всі три чоловічі завдання: збудував дім, виростив сина і посадив сад. Багато років захоплювався футболом. Але найголовнішим захопленням було створення вітражів з кольорового скла, особливо в техніці "Фьюзинг".
Помер 19 лютого 2009 року.
Література про автора
  • Світлій пам’яті Олександра Івановича Зота [головного архітектора міста, заступники міського голови] // Лубенщина. – 2009. – 25 лют. – С. 3.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...