БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 8 березня 2022 р.

СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКА ЦЕРКВА

На Полтавщині чимало чудових куточків, самим Богом призначених для споглядання тихої краси української природи. А якщо в цю природу вписується храм чи садиба – виникає дивовижне сполучення небесного та земного світів. Це сполучення – надзвичайно декоративне. І саме декоративність становить одну з найприкметніших ознак українського художнього мислення. Уміння прикрашати світ дароване українцям Творцем, і вони повною мірою виправдали Його сподівання…
Спасо-Преображенську церкву у Великих Сорочинцях спорудили з цілком земної нагоди. Так подякував Всевишньому миргородський полковник Данило Апостол, коли після довгого очікування нарешті здобув гетьманську булаву. На ознаменування свого тріумфу ясновельможний володар напівавтономної України у тому ж 1727 році заклав у своєму родовому маєтку величний дев’ятидільний храм. Два останні роки свого життя старий і хворий гетьман не виїздив із Сорочинців, наглядаючи за довершенням будівництва й оздоблення церкви, в якій готувалася і усипальниця для нього. 1734 року Данило Апостол опочив, а Спасо-Преображенський собор розпочав своє славне життя.
Храм дійсно вийшов на славу. І в самому Києві, навіть на тлі Святої Софії і Києво-Печерської лаври, він би анітрохи не загубився. Унікальність церкви видно неозброєним оком. 
По-перше, вона підкреслено пірамідальна, отже буквально рветься в лагідне полтавське небо. По-друге, її архітектурні об’єми начебто грають, перетікають одне в одне, надаючи споруді вигляду ледь не живої істоти.
 По-третє, своєрідний зовнішній декор, виконаний у так званому «рушниковому» стилі. Настінна ліпнина увібрала в себе кращі здобутки українського бароко. Здається, усі українські квіти зібрані на стінах церкви  від скромних нагідок до розкішних мальв та соняхів.
Спочатку храм був дев’ятибанним та після пожежі 1800 року, коли у храм влучила блискавка, чотири маленькі бані розібрали й залишилося всього п’ять. Чи то смаки у нащадків були вже інші, чи грошей не вистачило не відомо.
24 липня 1732 р. у Великих Сорочинцах на Полтавщині почала діяти Спасо-Преображенська церква, побудована відомим архітектором Степаном Ковніром у стилі українського бароко на замовлення Данила та Уляни Апостолів. Храм має унікальний іконостас: висотою 17 м сягає купола, шириною 20 м із сотнею живописних полотен.
Церква відома як усипальня родини Апостолів. 5 лютого 1734 р. київським митрополитом Рафаїлом (Заборовським) у склепі було поховано Гетьмана Данила Апостола. Там же знаходились прах гетьманової дружини Уляни, його сина – Миргородського полковника Павла Апостола, дочок, фельдмаршала П. Лассі.
22 березня (3 квітня) 1809 р. у Спасо-Преображенській церкві був охрещений Микола Гоголь. Хрещеним батьком був полковник М. М. Трохимовський, син лікаря М. Я. Трохимовського, який приймав пологи у матері Гоголя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...