БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 18 березня 2022 р.

ГОЙДА Ганна Борисівна

З днем народження вітаєм щиро.
Добра бажаєм, радості та миру...
ГОЙДА Ганна Борисівна 18.03.1955, с. Зруб Ніжинського р-ну Чернігівської обл. Вишивальниця. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Лауреат літературно-мистецької премії ім. В. Малика. Заслужений майстер народної творчості України.
У 1962 році пішла до першого класу Зрубівської початкової школи. В 1970 р. закінчила 8 класів Кукшинської загальноосвітньої школи і цього ж року вступила до ГПТУ – 27 м. Києва, здобувши професію маляр-штукатур і закінчила 10 класів вечірньої школи.
З 1972 по 1973 роки працювала в СМУ – 916 м.Києва. У 1973 році вийшла заміж і переїхала в м. Лубни Полтавської області.
З 1974 року працювала на ремонтному заводі в Лубнах, а 1983 року перейшла працювати у філію Виробничо-художнього об’єднання «Полтавчанка» вишивальницею ручної вишивки. В 1990 році їй було присвоєно 4-й розряд вишивальниці ручної вишивки, пропрацювала майстриня там 46 до 2000 року. Потім «Полтавчанка» збанкрутувала і Ганна Борисівна почала працювати самостійно, увесь час вишивала, тож в 2006 році була атестована народним майстром художньої вишивки в м. Києві.
Зараз продовжує вишивати, у її творчому доробку багато робіт. З 2000 року є активною учасницею виставок у галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею імені Г. Я. Стелллецького, персональна виставка майстрині відбулася в с. Пирогово, Новгород-Волинському на святі «Лесині джерела», в м. Лубнах, Прилуках, Ніжині на день Покрови. Постійно твори майстрині представлені в Національній спілці народних майстрів України, брала участь у виставках в «Українському домі», в смт. Велика Багачка на святі «Грай, бандуро». В музеї імені Віри Роїк Лубенської ЗОШ № 7 експонуються також роботи і Ганни Гойди.
Рушники, чоловічі та жіночі сорочки, сукні створює в традиційних для Полтавського регіону техніках.
Література про автора
  • Гойда Ганна Борисівна: [майстер художньої вишивки, мешкає у м. Лубни] // Народне мистецтво Полтавщини: каталог / автор-упоряд. А. П. Маркар’ян. – Полтава: Сімон, 2014. – С. 19.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...