БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 25 грудня 2023 р.

РІЗДВО ХРИСТОВЕ

Новий рік, безперечно, веселе свято для всіх. Його завжди чекають, зустрічають, святкують… Але "матір'ю всіх свят" здавна визначають Різдво. Адже за старим календарем саме воно відкривало ланцюжок дзвінких і веселих зимових свят. Різдво – найбільше та найулюбленіше з них. У кожної людини воно викликає особливі почуття та спогади. Для більшості дорослих згадуються дні неповторного дитинства, коли з приходом святок чекали казкового, надзвичайного. Різдво – це винятково багате, веселе, радісне й велике свято, що виділяється від подібних свят інших народів своєю особливою обрядовістю, багатством фольклору, взагалі оригінальністю етнографії.
Різдво – найдивовижніше і найулюбленіше свято в усьому світі. Це свято стоїть осторонь політики, економіки, часу. Його любили завсі часи, завсіх урядів. Розбіжності є лише у датах його святкування – залежно від країни та часу.
Ми, українці, найбільше очікуємо його приходу. Це свято приносить нам тепло і радість у кожну родину. Радість, яка триває вже понад два тисячоліття і пригадує нам воплочення Господнє – Його Різдво.
Переважна більшість українців збирається відзначати Різдво у 2023 році за новим церковним календарем, тобто 25 грудня.
Коли в суспільстві триває суперечка про так звані "два" Різдва, варто пам'ятати, що насправді дата його святкування єдина для всіх християн – це 25 грудня. Різняться лише календарі, за якими живе та чи інша церква.
Юліанським календарем, запровадженим Юлієм Цезарем в 45 році до н.е., послуговується третина православних помісних церков – зокрема українська, російська, єрусалимська. Римо-католицькі країни з кінця 16 століття перейшли на григоріанський календар – запроваджений на заміну юліанському через неточність останнього.
Тоді православ'я відмовилось від переходу на більш точний календар через протистояння з католицизмом. Із часом григоріанський календар став світським для майже всіх країн світу, зокрема з 1918 року й для України. Але церква тоді лишилася на юліанському, через що виникла плутанина в датах. Різниця між двома календарями складає 13 днів, тож 7 січня за світським календарем є тим самим 25 грудня за церковним.

Вітаємо Вас з Різдвом Христовим! Нехай у Ваше життя густо списаними сторінками успіхів, удач, творчих злетів та звершень, наповнить кожну Вашу домівку щастям та добром, достатком та благополуччям. Нехай біди та незгоди завжди обходять Вас стороною, а Ваші добрі справи кожному повертаються сторицею.
Дозвольте привітати вас зі святом і побажати кожній родині нашої незалежної України Миру, Перемоги, щастя, здоров’я і віри в краще майбутнє нашої держави.
Бажаю добра, щирості і милосердя навколо Вас, любові і злагоди кожній Вашій родині, а також свободи нашій рідній Україні! А ще – сили і віри, що добро переможе!
З Різдвом Христовим!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...