БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

неділю, 17 грудня 2023 р.

КОТЕЛЬНИКОВ ГЛІБ ЄВГЕНОВИЧ

За Петербургом, у крилатій Гатчині, де була школа авіаторів створена нащадком запорозьких козаків, полтавцем Олександром Матвійовичем Кованьком, небо було синє-синє, наче всіяне квітами сон-трави, з гаїв, що понад Ворсклою. Тут, над льотним полем, розпочиналися показові польоти.
Трохи осторонь столичних та місцевих витріщак стояв ставний симпатичний офіцер з гусарськими вусиками над верхньою губою. До нього, спостерігаючи за літаками, що творили у повітрі чудеса, лякливо пригорталася молода дружина, полтавчанка Юлія Волкова. Власне, вони і познайомилися у Полтаві, де було їхнє коріння. 
У 1889-1890 роках жив у Полтаві, у будинку на вулиці Олександрівській, на якому нині встановлено пам'ятну дошку  з рельєфним погрудним зображенням майбутнього винахідника на фасаді будинку колишнього Акцизного управління (вул. Жовтнева, 24 - нині Соборності). 
Гліб Котельников вчився в гімназії, а, отримавши військову освіту, служив у 33-у Єлецькому полку, котрий базувався у Полтаві. Юлія стала художником.
Гліб Євгенович був настільки обдарованою людиною – виступав на сцені в ролі лицедія, гарно грав на скрипці, складав вірші і писав п’єси, музику, – що часом не знав де якнайповніше застосувати свої таланти. Найдужче манила його сцена. Так, мабуть, і став би він актором, якби не той світлий весняний день у Гатчині, що в одну мить став темнішим ночі. За кілька миттєвостей на очах подружжя розбився товариш – пілот і корабельний конструктор Левко Мацієвич. Це так потрясло Гліба Євгеновича, що він поставив собі за мету будь що знайти засіб спасіння літунів, як тоді називали пілотів від таких частих, часом безглуздих смертей.
У 1911 році Г. Є. Котельников після тривалих, напружених пошуків винайшов перший у світі парашут. Оскільки у Петербурзі його не зрозуміли, довелося запатентувати винахід у Парижі. З тих пір Котельникова пілоти і космонавти називають своїм ангелом-хранителем.
Чи ж є на землі ще якийсь подібний винахід, котрий стільки б разів рятував людям життя?
ЛІТЕРАТУРА

  • Волосков В. Винахідник першого ранцевого парашута / В. Волосков // Волосков В. Найзнаменитіша в Україні. – Полтава : АСМІ, 2013. – С. 145-148.
  • Іоффе О. Як полтавський актор підкорив небо над Петербургом та став "батьком" парашута / О. Іоффе // Полтавський вісник. – 2022. – 3 лют. – С. 6.
  • Обелець Ю. Винахідник першого ранцевого парашута - родом із Полтави / Ю. Обелець // Коло. – 2017. – 27 квіт. – 3 трав. – С. 1.
  • Парашут вигада українець : [150 років тому, 30.01.1872 р. народився Г. Котельников] // Слово Просвіти. – 2022. – 3-9 лют. – С. 16.
  • Пістоленко І. Котельникови і Полтава / І. Пістоленко // БазарМедіа в Україні. – 2022. – 17 лют. – С. 23.
  • Скобельський В. Нові назви вулиць Полтави / В. Скобельський // Полтавський вісник. – 2016. – 1 верес. – С. 6.
  • Українець, який винайшов парашут : [Гліб Котельников, який пов'язаний з Полтавою] // Зоря Полтавщини. – 2022. – 8 лют. – С. 10.
  • Яловегіна Г. Актор і винахідник : [про Гліба Котельникова] / Г. Яловегіна // Зоря Полтавщини. – 2017. – 3 лют. – С. 10.          

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...