БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 26 грудня 2023 р.

ТЕСЛЯ ГРИГОРІЙ ТЕРЕНТІЙОВИЧ

Григорій Тесля,
Гервасій Гуляницький, чиншовик -
фільм "Мартин Боруля"
Степан Шкурат, Євген Золотаренко, Павло Колесник – відомі актори, наші славні земляки, які прославили вітчизняну культуру своєю акторською діяльністю.
Розповість піде про нашого земляка Григорія Терентійовича Теслю, заслуженого артиста Української PCP, який залишив помітний слід у театральному мистецтві.
Народився він 21 січня 1909 року в Кобеляках у селянській сім'ї.
Після закінчення 4 класів міського приходського училища влітку працював у наймах у куркуля у селі Жуківка Кобеляцького повіту, а взимку навчався в шевській майстерні.
У 1925 роках працював забійником на шахті №9 на Донбасі. У 1928 році за комсомольською путівкою був направлений на роботу на залізничний транспорт, де спершу працював слюсарем заводу імені Ілліча у місті Маріуполі, а потім машиністом паровоза на станції Старий Оскол.
З юних літ захоплювався українською піснею, художньою самодіяльністю, в якій брав найактивнішу участь. Найбільше його приваблювала акторська діяльність у робітничих аматорських драматичних гуртках. Це, зрештою, і привело його на професійну сцену. Із 1938 року він став працювати актором Старобільського театру.
Г. Т. Тесля – учасник Великої Вітчизняної війни, в червні 1944 року був тяжко поранений, після чого демобілізований по інвалідності.
Із 1944 року наш земляк працює актором Дрогобицького драматичного театру, а з 1952 року в Київському драматичному театрі імені Івана Франка.
Помер 4 січня 1968 року. Похований на Байковому кладовищі.
За бойові заслуги й доблесну працю у Великій Вітчизняній війні нагороджений медалями, а за видатні заслуги в розвитку театрального мистецтва – орденом Трудового Червоного Прапора. Йому присвоєно звання "Заслужений артист Української РСР". У 1950 році обирався депутатом обласної Ради.
Григорій Терентійович за своє творче акторське життя зіграв більше сотні ролей у виставах. Він, зокрема, створив такі образи: Городничий – "Ревізор", Дикий – "Гроза", Михайло – "Украдене щастя", Боруля – "Мартин Боруля", Голова – "Майська ніч", Микола, Виборний – "Наталка Полтавка", Тарас – "Тарас Бульба", Кондратенко – "Нескорена Полтавчанка", Галушка – "В степах України", Романюк – "Калиновий гай" і багато інших.
Наш земляк знявся більш як у трьох десятках фільмів 50-60 років. Особливо колоритний образ він створив у фільмі "Суєта" – Макара Барильченка. Бачимо його також у ролях: Гервасія – "Мартин Боруля", батька партизана – "Люди не все знають", голови – "Сумка повка сердець". Знімався він також у фільмах "Кривавий ранок", "Григорій Сковорода", "Повія", "За двома зайцями", "Королева бензоколонки", "Киянка", "Гадюка", "Кров людська – не водиця", "Циган" та інші.
Внесок нашого земляка в розвиток театрального мистецтва безсумнівний. Його гра, акторська майстерність залишилися взірцем для наступних поколінь акторів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...