БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 6 червня 2017 р.

КНИГИ ПРО ЖІНОК, ЯКІ ЗАЗНАЛИ НАСИЛЬСТВА...

Найбільш потерпають у суспільстві від насильства, як правило, жінки. Це найпоширеніше порушення прав людини у світі. Останнім часом світове співтовариство приділяє цій проблемі багато уваги: зокрема, прийнято Декларацію про ліквідацію насильства щодо жінок.
Жорстоке поводження забирає більше життів і перетворює жінок на інвалідів набагато частіше, ніж онкологія, дорожньо-транспортні пригоди та військові дії. 
Презентуємо книги, що розповідають про жінок, які зазнали насильства у різних його проявах.
Ларссон, Стіг. Чоловіки, що ненавидять жінок [Текст] : скандинавський гостросюжетний роман / С. Ларссон ; [пер. В. М. Верховня]. – Х. : Фоліо, 2012. – 702 с.
Надзвичайно цікава книга, де переплітаються таємниці минулого і сучасного невеликого шведського містечка, особисте життя героїв і постійна жага справедливості.
Головний герой – журналіст Мікаель Блумквіст – через програш у суді впливовому бізнесмену Веннерстрьому і пов’язані з цим труднощі погоджується на проведення приватного розслідування, ініційованого колись могутнім дільцем Хінкером Вангером. Більше 30 років Хінкеру не дає спокою зникнення його племінниці Харієт Вангер, тому він наймає опального журналіста, аби той дізнався правду про її зникнення. У ході розслідування до Мікаель приєднується молода і талановита, але асоціальна хакерша Лісбет Саландер. У роботі вони стикаються з убивствами молодих жінок, скоєних, на перший погляд, на релігійному ґрунті (кожне вбивство супроводжується цитатою з Біблії, яка викриває певний гріх). 
У книзі порушується багато проблем релігійного характеру: вбивства, ненависть, заздрість, подружні зради, інцест, насильство тощо.
Кронин, Арчибальд Джозеф. Замок Броуди [Текст] : [роман] / А. Д. Кронин ; [пер. с англ. М. Абкиной]. – М. : ЭКСМО, 2011. – 768 с.
Ця книга – перший і найвідоміший роман шотландського письменника. "Мій дім – моя фортеця" – це англійське прислів'я добре відоме. Але будинок Джеймса Броуді став не фортецею, а перетворився для членів його сім'ї на справжню в'язницю. З неї вириваються старша дочка Мері та син Мет, а ось ті, хто упокорюється з самодурством і деспотизмом Броуді – його дружина Маргарет і малятко Нессі – приречені.
Белімова, Тетяна. Київ. UA [Текст] : роман / Т. Белімова. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 256 с.
Письменниця підняла одну з найболючіших проблем – кризу сім’ї. Як з нею справляються головні герої, про що думають, як живуть один без одного – в людські душі заглянути непросто, але письменниця вирішила це зробити. І що вийшло? 
Оздоблена діамантами золота клітка не перестає бути кліткою. Альона у шлюбі почувалася пташкою з підрізаними крильми, а ще й зазнавала жорстокої тиранії та знущань від чоловіка. Але надію на щастя їй подарувало спілкування в Інтернеті. 
Чудовий сучасний роман, від якого неможливо відірватись.
Дереш, Любко. Поклоніння ящірці: Як нищити ангелів [Текст] : роман / Л. Дереш. – Х. : Фоліо, 2007. – 189 с.
Це, безумовно, книжка про конфлікт світоглядів, поколінь, культур і так далі. Одним із ключових моментів є епізод — спогад про сексуальне насильство у провінційній школі. Для компанії старшокласників зґвалтувати дівчину в чоловічій вбиральні було розвагою, яка, зрештою, призвела до фатальних наслідків.
Також епізод жорстокого домагання на роботі стає кульмінаційним у романі Любка Дереша "Культ".
Дереш, Любко. Культ [Текст] : роман / Л. Дереш. – Львів : Кальварія, 2006. – 208 с.
Головний герой, що приїхав на канікули у маленьке західноукраїнське містечко, відверто розповідає історію стосунків, котрі привели до вбивства. Комплекси, страхи, сексуальні бажання, приховане і явне суперництво, музичні уподобання і стереотипи місцевої "моди" 
– усі мотиви, актуальні для світу підлітків, Дереш розгортає через аморальність, до якої ставиться без надмірної критики. Деякі з героїв "другого плану" у цьому романі стали повноцінними персонажами роману "Культ", а певні сюжетні "ходи" набули там цікавого розвитку. 
Флегг, Фенні. Смажені зелені помідори в кафе "Зупинка" [Текст] : роман / Ф. Флегг ; пер. з англ. Д. Петрушенко. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 320 с. 
У одному з найбільш життєствердних романів, який написаний дуже просто та невимушено, має місце не лише расова дискримінація, а й статева. Над головною героїнею Рут фізично та морально знущається законний чоловік.
Основні події роману відбувають в США у часи Великої депресії.
Гранецька, Вікторія Леонідівна. Мантра-омана [Текст] / В. Г. Гранецька. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. – 240 с.
Це на перший погляд – любовна історія з нашаруваннями містики. Тут маємо історію першого кохання і тяжкої втрати, конфлікт батьків і дітей тощо. Та наруга над головною героїнею, яку скоїв її шеф, є одним із найважливіших епізодів роману. Це той маркер, який розділив життя героїні на "до" і "після".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...