БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 23 червня 2017 р.

ПОВІСТЬ ДЛЯ ПІДЛІТКІВ, ЯКІ ШУКАЮТЬ СЕБЕ...

Гридін, Сергій. Не такий [Текст] : повість для підлітків, які шукають себе / С. Гридін. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. - 175 с.
"Не такий" Сергія Гридіна – це повість про хлопця на ім’я Денис, життя якого ми бачимо в кількох вікових площинах, від молодшого до старшого підлітка. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих.
Денис – хлопчик з благополучної сім’ї, котра згодом розпадається через "втечу" батька. В книжці Денис проходить низку зіткнень із доволі звичними фактами реальності. Корупція в школі, жорстокість однокласників, підліткова вагітність, сімейні негаразди та нове романтичне кохання мами, знущання вчителів, своєрідну атмосферу в "зразкових" таборах літнього відпочинку…
Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. 
Сергій Гридін сміливо спробував підійти до змалювання світу підлітків. Слово "сміливо" тут показує не якусь особливу відвертість, а сам факт творення доволі нетипового для сучасної української дитячої літератури реалістичного художнього світу. Раніше подібне життя спальних районів із гопніками та іншою "фауною" можна було вичитати хіба що в "дорослих" романах...
Отож якщо ваші діти-підлітки комплексують з приводу своєї зовнішності, почуваються пригніченими через ставлення однокласників або потерпають через відсутність супермодних речей, раджу тихцем залишити їм на столі чи десь коло подушки "Не такого". Часто з проблемами книжкових героїв-однолітків підліткам легше сприймати й переживати і власні, шукати виходу з них.
Думаю, цю добре написану реалістичну повість варто прочитати і мамам, і татам, аби краще розуміти своїх дітей...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...