БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 15 червня 2017 р.

ПІДЛІТКОВА ЛІТЕРАТУРА

Підлітковий вік здебільшого виявляється складним періодом для дітей. Швидкі зміни, що відбуваються з тілом і душею, нові виклики, необхідність самовизначення, часто нерозуміння батьків. Книжка, що вчасно потрапить до рук, може дуже полегшити життя і дітям, і батькам. А хорошу підліткову прозу ще треба пошукати. Книжок багато, але як обрати?
Аби полегшити вам вибір і зацікавити новітньою українською літературою для підлітків, створили цей рекомендаційний список літератури. У ньому розповідатиметься не про «найкращі» книжки, бо йдеться про читачів того віку, коли запити й уявлення індивідуальні. Мова йде про книжки різні та яскраві, про ті, що «зачіпають». Про ті, які хочеться переповісти друзям й ті, які вже завоювали читача.
Маємо надію, що цей рекомендаційний список літератури зможе підказати Вам, яка з книжок стане «найкращим співбесідником» для кожного читача.
Рекомендація для батьків: прочитайте самі, перш ніж дати книжку дитині, – дізнаєтеся багато нового.

Старк, Ульф. Диваки і зануди : [роман] / У. Старк ; пер. зі швед. Г. Кирпи. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 160 с.
У 12-річної Сімони все пішло шкереберть. Її “не така як всі” мама зійшлася з занудою Інгве, і через це їй доводиться переїхати до іншого будинку, змінити школу і друзів, втратити улюбленого пса Кільроя. Проблеми поглиблюються, коли у новій школі її приймають за хлопчика Симона. Спочатку їй подобається прикидатися хлопцем, але незабаром вона закохується… і закохуються у неї. Добре, що у Сімони є дідусь, до якого можна притиснутися, розповісти про те, що трапилося, разом посміятися – і проблеми вже не здаються такими невирішуваними. Дідусь, який втече рано вранці з лікарні в жіночих чоботях і повідає, що диваком бути набагато краще, ніж занудою, і влаштує незабутню вечірку. Останню.
Сайко, Оксана. Новенька та інші історії : [для серед. шк. віку] / О. Сайко. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2012. - 191 с. 

13-річним героям оповідань Оксани Сайко доводиться — може, вперше в житті і часто в драматичних ситуаціях – зробити рішучий вибір на користь або добра, або зла. Так вони пізнають людей і пізнають себе. Які методи годяться в боротьбі за перемогу на конкурсі краси? Що робити, коли товариш в біді  бігти за дорослими чи намагатися рятувати самому? Чим «віддячити» не надто доброзичливому учителеві  осудом, а чи співчуттям?..


Пекарська, Малгожата - Кароліна. Клас пані Чайки / М. - К. Пекарська ; пер. з пол. Б. Антоняк. - [Х.] : Школа, [2012]. - 336 с. 
Труднощі підліткового віку, негаразди у школі та вдома, перші почуття й розчарування. Головні герої роману – варшавські гімназисти – вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини, з усіма її вадами. Вони закохуються, ходять на вечірки, напиваються, читають і обговорюють дорослі важливі питання. За три роки навчання з одному класі з цими дітьми стається багато цікавого, вони помиляються, але знаходять способи виправитися. А ще в цій книжці повно гумору й дотепів, і немає і натяку на моралізаторство.

Таунсенд, Сью. Таємний щоденник Адріана Моула : роман / С. Таунсенд ; пер. з англ. А. Сагана. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. - 240 с.
Тринадцятирічний Адріан має стільки гризот, що ровесникам і не снилося. Вугрі, проблеми у школі, проблеми зі здоров’ям, кохана дівчина зустрічається з найкращим другом, складні стосунки між батьками, які от-от розлучаться, неприйняття його поезії – і то ще далеко не все. Все не буває так зле, щоб не могло стати ще гріше, особливо, коли ти – інтелектуал-підліток. А ще в Адріана є войовнича бабця, здатна захистити онука від знущань. Ну й те, що книжка написана у формі щоденника і листів, додає їй особливого шарму.
Андрусяк, Іван. Закоханий Бурундук та інші розбишацькі історії / І. Андрусяк. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015.
 96 с.
«Перша закоханість обрушується на хлопця зненацька й примушує робити нераціональні вчинки – слідкувати за своєю пасією, шукати її в соцмережах, помалу зближуватися через її подруг. Читати про все це кумедно й цікаво. Автор майстерно володіє словом і тонко відчуває емоції молодої людини. Описи школи, шкільної вечірки, епізоди, в яких зображено спілкування підлітків – усе це робить повість динамічною, правдоподібною і цікавою, змушує читача співчувати Бондаруку й радіти за нього. Письменник сміливо переступає через упередження й описує табуйовані в нашій дитячій літературі теми. Приміром, уживання підлітками алкоголю, куріння, раннє статеве дозрівання й сексуальну стурбованість, яка виявляється у відповідних розмовах».
Бердт, Валентин. Все починається в 13 : [повість] / В. Бердт. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 224 с.
Герої нової повісті Валентина Бердта – підлітки, які опинилися влітку в селі, розраховуючи на страшенну нудьгу. Натомість вони потрапляють у справжні пригоди, не раз навіть містичні – з нічними походами на цвинтар, духами померлих, відьмами, екстрасенсами та паранормальними подіями, від яких уже не занудьгуєш, а навпаки – наковтаєшся страху…
Окрім того, це історія про трагічне кохання головних героїв. Але найголовніше - це боротьба добра зі злими чарами.
Бердт, Валентин. Мій друг Юрко Циркуль та інші : шкіл. роман / В. Бердт. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2012. –  272 с.
Два місяці з життя семикласників звичайної школи на околиці Харкова. Головні герої  повсякчас потрапляють у халепу не тому, що така карма, а через сприйняття життя, як суцільну пригоду. З таких виростають замріяні авантюристи.
Усе почалося з того, що Вадько Журбін і його друг Юрко Циркуль вирішили підзаробити грошенят на новий мобільний, обтрусивши грушу діда Дмитра.
І все було б гаразд, якби не підступна гумка на Юркових штанах і невгамовний дідів пес. Пригоди безштанька на груші стали приводом до справжніх шкільних війн, з яких ворогуючі сторони врешті вийшли просто друзями, на яких чекає багато життєвих випробувань, і нещаслива дідова груша – чи не найлегше з них
Гридін, Сергій. Незрозумілі : повість / С. Гридін. – К. : Академвидав, 2016. – 128 с.
Можна витерпіти безвихідь і дочекатися, здавалося, неосяжного кохання, якщо бути справжнім, мати друзів і відвагу постояти за них як друг. Якщо вміти розуміти і ставати зрозумілішим. Таким є шлях і досвід юного героя цієї повісті, сповненої драматичних напружень, неординарних пригод і щемливих переживань.
Дивний цей світ. Ну, точно не так влаштований. І люди дивакуваті. Навіть однозначне бачать не таким, яким воно є. Ні з ким ні про що не можна начистоту: не чують, не розуміють, глузливо сміються й іншим неправдиво розказують. І відгородитися від цього ніяк. Бо й у своїй кімнаті  – своєму світі, де тільки він, його думки, музика і його таємниці, стає нестерпно. І не лише тому, що туди набридливо вриваються батьки, й гадки не маючи, що він  уже дорослий.
Що в нього  – море СВОЇХ проблем. Свої інтереси. І своя любов. Ще невиразна, але вже є. Сором’язлива і нерішуча, але  – любов. Море думок, емоцій і чогось незбагненного
розриває Сашка Головка.
Непросто погамувати їх і ніяк – випустити на волю. Орисі теж не довіритися, бо поводиться так, наче його нема. А іноді надто прискіплива до нього. І все-таки він прорвався через проблеми. Батько почав спілкуватися з ним, як з дорослим. І мама сказала,
чому була такою. З найкращим другом Ромкою Мельником помирився. Й Орися нарешті…
 Але для цього потрібно було багато пережити, ризикувати, битися і вистояти там, де чоловік інакше діяти не може.
Сайко, Оксана. Кав'ярня на розі / О. Сайко. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. - 172 с.
Кав’ярня на розі – чудове місце для зустрічей з найнесподіванішими людьми. Лідці, котра готується до вступу на економічний і підпрацьовує там кельнеркою, пощастило познайомитися з колекціонером забутих книжок. І це змінило життя обох: хтось зумів повернути собі давно втраченийсенс існування, а хтось зрозумів, чому не варто втілювати чужих мрій. 
А ось «Кав’ярню на розі» варто сприймати як добре написану, атмосферно Львівську, в міру цікаву книжку про життя, від якого ми свідомо відмовляємося, і про те, що у душах людей місце відчаю повинна займати надія, яка дозволить перестати оглядатися назад і зважитися на зміни.
Пагутяк, Галина Василівна. Королівство / Г. В. Пагутяк. - 2-ге вид., випр. - [Вінниця] : Теза, [2010]. - 376 с. 
Що можуть вдіяти п'ятнадцятирічні підлітки перед ненаситною Імперією, яка посягнула на їхнє Королівство? Тільки виступити на захист Батьківщини. Як рятувати Королівство - читайте у авантюрно-політичному романі Галини Пагутяк.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...