БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 3 березня 2023 р.

ДЕНЬ ПИСЬМЕННИКА

Неможливо уявити собі сучасне життя без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, стикаються з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника.
Насправді, точна назва цього свята звучить так – Всесвітній день письменника. Саме 3 березня за рішенням конгресу Міжнародного ПЕН-клубу від 1986 року відзначається цей день.
ПЕН-клуб – це організація поетів-романістів, яка була заснована у Лондоні ще у 1921 році. Ініціатором створення даної структури була англійська письменниця Кетрін Емі Доусон-Скотт. Найперший склад ПЕН-клубу очолив Джон Ґолсуорсі. Після першого конгресу ПЕН-клубу Лондона регіональні центри цієї організації з'явилися в 11-ти країнах світу. Зараз їх налічується вже близько 130.
Усі структурні підрозділи цього клубу виступають за принципи вільного поширення інформації на території всієї планети. Активісти організації, завдяки якій з'явився Всесвітній день письменника, публічно виступають проти придушення свободи слова і цензури. Вважається, що вільна критика – це необхідний елемент процесу економічного і політичного розвитку країн. Самі ці принципи озвучуються під час офіційних заходів, присвячених Дню письменника.
Роль письменника у суспільстві надзвичайно важлива. Письменник – це очі, думки та совість суспільства. Чесність, спроможність хоробро дивитися у вічі дійсності і відкрито говорити правду являють справжнього письменника. Його пильні спостереження, влучні здогадки та передбачення є відгуком часу і елементом формування відповідного пласту історії.
Працівники сектору краєзнавчої літератури та бібліографії вітають всіх письменників зі святом! Щиро бажаємо міцного здоров’я, творчого натхнення і безліч нових ідей. Нехай муза буде благоговіти вам! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...