БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

КНИГА РОКУ ВВС

Переможцем премії "Книга року ВВС-2015" в дорослій номінації перемогла книга "Дім у Бейтінг Голлов" Василя Махно.
Махно, В. Дім у Бейтінг Голлов : оповідання / В. Махно. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - 171 с.
Події, що про них розповідає Василь Махно у дебютній збірці короткої прози, відбуваються за різних часів і на різних континентах, проте хай у чиї вуста вкладено історію – чоловіка за п’ятдесят, літньої вдови чи малого хлопчиська, – їм віриш. Адже оповідання позбавлені будь-яких авторських узагальнень, висновків чи напучувань. Це безсторонні розповіді про долі цілком різних людей, чесні й позбавлені пафосу. Але саме чесність і простота очуднює цю прозу, звичні на перший погляд і невибагливі деталі додають таємничості і не відпускають читача від першої і до останньої сторінки.
Переможець премії у "дорослій" номінації отримав грошову винагороду в розмірі 1000 британських фунтів стерлінгів.
Нагадаємо, що до короткого списку в номінації "Книга року BBC-2015" увійшли також видання "Аптекар" Юрія Винничука, "Карбід" Андрія Любки, "Понаїхали" Артема Чапая та "Порослий кульбабами дворик (2 томи)" Валерія Шевчука.
Премію "Книга року BBC" було засновано 2005 року. 
2012 року було створено нову номінацію — “Дитяча книга року ВВС”.
За цей час лауреатами премії стали: Юрій Винничук (двічі — у 2005-му і 2012-му), Сергій Жадан (двічі — у 2006-му і 2010-му), Володимир Діброва, Люко Дашвар, Юрій Іздрик, Володимир Рутківський, Леся Воронина, Ярослав Мельник, Мар’яна і Тарас Прохаськи, Софія Андрухович і Катерина Штанко.
Минулого року журі премії визначило також "Найкращу книгу десятиліття". Нею став роман Сергія Жадана "Ворошиловград".
Жадан, С. Ворошиловград : роман / С. В. Жадан. - Х. : Фоліо, 2012. - 442 с.
"Ворошиловград" — роман жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Наскільки взагалі реалістичним може бути соцреалізм.
Одного разу ти дізнаєшся, що твій брат зник у невідомому напрямку, приятелі займаються фінансовими аферами, а бізнес намагаються перекупити представники незрозумілих структур. Реальність виявляється хисткою та зникомою, життя робить крок убік, і ти несподівано опиняєшся поміж своїм минулим, де на тебе чекають друзі, й майбутнім, де на тебе чекають вороги. Історії українського рейдерства присвячується.
Премія "Книга року ВВС" проводиться у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...