БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА ЛІКВІДАЦІЮ БІДНОСТІ

Є дні, які важко назвати святами. Це особливі дні, про які ми повинні пам'ятати. Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів - саме такий день. Його почали відзначати ще в 1987 році. Саме тоді було закладено пам'ятний камінь на площі Трокадеро, що знаходиться в Парижі, на честь тих, хто загинув від злиднів. Тоді цей день називали Всесвітній день боротьби за подолання крайньої бідності.
У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 17 жовтня як Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності.
Незважаючи на значний прогрес, досягнутий людством у підвищенні добробуту, бідність і в XXI столітті залишається глобальною проблемою.
Щорічно на планеті недоїдає близько 500 тис. чоловік. Майже 3 млрд. жителів планети живуть всього на 2 долари на день, і майже стільки ж живе в антисанітарних умовах. Якщо задуматися, то це майже половина жителів Землі. Майже половина від населення планети так чи інакше причетна до цього дня і чекає, що світова спільнота зверне на цю проблему увагу.
Бідність позбавляє людей необхідних можливостей і умов, які дозволяють прожити довге, здорове, творче життя, добитися свободи і поваги людської гідності, забезпечити гідний рівень життя. Окрім цього, бідність включає також відсутність права голосу, обмеження можливостей брати участь в демократичних процесах і бути почутим.
Для того щоб ліквідувати таке явище як бідність, створені численні організації та розроблені нормативні акти. До них відноситься Європейська соціальна хартія, яка визначає права людини на захист від бідності та право на житло. Також на захист прав і свобод спрямована Європейська конвенція про права людини.
Як соціальне явище бідність завжди була в центрі уваги ООН. У Декларації тисячоліття, прийнятій керівниками 147 країн світу, включаючи Україну, на Саміті тисячоліття у вересні 2000 року, міжнародна спільнота поставила перед собою ряд цілей в області розвитку цивілізації, зокрема, скорочення бідності наполовину до 2015 року.


БІБЛІОГРАФ РЕКОМЕНДУЄ:

Європейська соціальна хартія;
Європейська конвенція про права людини;
Офіційний сайт ООН

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...