БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 20 жовтня 2015 р.

НОБЕЛІВСЬКА ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІ ЛІТЕРАТУРИ

В Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва імені Олеся Гончара пройшов бібліографічний огляд на тему «Лауреати Нобелівської премії в галузі літератури» - 2015.
На заході були присутні студенти полтавського педагогічного університету, які ознайомилися з біографією видатного вченого Альфреда Нобеля, історією створення Нобелівської премії, традицією вручення цієї премії. До їхньої уваги були запропоновані короткі відомості про життя і творчість лауреатів Нобелівської премії в галузі літератури. Студенти дізналися про цьогорічного номінанта – Світлану Алексієвич (російськомовна білоруська письменниця українського
походження). Також присутні мали змогу навчитися швидко і правильно користуватися алфавітним каталогом, систематичним каталогом, систематичною картотекою статей та електронним каталогом, що дає змогу знайти потрібну їм інформацію.
Тож, всім, хто зацікавився інформацією пропонуємо переглянути наступні видання:

Література про Альфреда Нобеля

  1. Альфред Нобель // 100 человек, которые изменили ход истории. - 2008. - № 41. - С. 2-31.
  2. Альфред Нобель : 110 лет со дня смерти // Все для вчителя. - 2006. - №21. - С. 11-18.
  3. Він об'єднав увесь світ // Освіта України. - 2010. - 16 листоп. - С. 8.
  4. Дементьева Н. Нобелевская премия любви / Н. Дементьева // Секретные материалы. - 2015. - № 3. - С. 20-21.
  5. "Динамітний король" : До 170- річчя Альфреда Нобеля // Календар знаменних і пам'ятних дат 2003. IV квартал. - К., 2004. - С. 23-29.
  6. Мікульонок І. Щоб пам'ятали... : [про А. Нобеля] / І. Мікульонок // Країна знань. - 2010. - № 6. - С. 28.
  7. Нобель Альфред: Полное имя - Альфред Бернхард Нобель // Очкурова О. 50 гениев, которые изменили мир. - Харьков, 2007. - С. 302-312.
  8. Суворова Т. Альфред Нобель: громадянин світу / Т. Суворова // Колосок. - 2010. - № 2. - С. 16-17.
  9. Чародеев Г. Этот великий чудак Альфред Нобель / Г. Чародеев // Эхо планеты. - 2010. - № 39. - С. 28-29.
  10. Шершель Л. Паспорт на безсмертя / Л. Шершель // Демократична Україна. - 2013. - 18 жовт. - С. 17.
  11. Шмигевський М. Від Нобелівської до абелівської премії: шлях у століття / М. В. Шмигевський // Країна знань. - 2006. - № 1. - С. 13-15.
 
Лауреатом цьогорічного літературного „Нобеля” з формулюванням „за її поліфонічний текст, який став пам’ятником страждання і хоробрості нашого часу” стала російськомовна білоруська письменниця Світлана Алексієвич. Алексієвич стала першим нобелівським лауреатом
в історії незалежної Білорусії.
Серед найбільш відомих творів письменниці: „У війни не жіноче обличчя”, „Цинкові хлопчики”, „Чорнобильська молитва” і „Час секунд хенд”. Алексієвич творить у жанрі нок фіш або документальної прози. ЇЇ книжки присвячені переосмисленню радянського минулого через призму історій окремих людей – свідків війни чи катастроф. Сама вона називає свій стиль „жанром людських голосів”.
Народилася майбутня письменниця 31 травня 1948 року в Івано-Франківську. Батько – білорус, мати – українка. Після демобілізації з армії батька письменниці, радянського офіцера, родина переїхала до Білорусі. „Пам’ятаю прекрасну мову, бабусю, яка білить хатину у білій сорочці. Так зародилася моя цікавість до людини. Саме тому в моїх книжках немає пафосу”.
Після закінчення школи Алексієвич працювала вихователькою, учителькою історії та німецької мови, журналісткою газети. Радянські „чиновники від літератури” творчість письменниці трактували критично, її звинувачували у „пацифізмі, натуралізмі, розвінчуванні героїчного образу радянської жінки”.
З початку 2000-х Алексієвич живе в Італії, Франції та Німеччині й лише два роки тому повертається до Білорусі. При цьому не приховує власного ставлення до режиму Олександра Лукашенка, рішуче засуджує російську агресію проти України.
2013 року білоруську письменницю вже називали серед претендентів Нобелівської премії з літератури, але тоді перемогла канадійка Еліс Манро.

Твори Світлани Алексієвич

Алексиевич, Светлана Александровна. Последние свидетели : кн. недет. рассказов / С. А. Алексиевич. - М. : Молодая гвардия, 1985. - 175 с.
Головні герої не політики, не солдати, як і не філософи. Головні герої - діти, які запам'ятовували найяскравіші і трагічні моменти тієї війни.  І ці спогади дитячі, беззахисні, дощенту оголюють і викривають «людське божевілля у формі війни».
На развороченном пути
Стоит мальчишка лет пяти,
В глазах расширенных истома,

И щеки белые как мел.
- Где твоя мама, мальчик?
-Дома.
-А где твой дом, сынок?
-Сгорел.
Он сел. Его снежком заносит.
В его глазах мутится свет.
Он даже хлеба не попросит.
Он тоже знает: хлеба нет!


Алексиевич, Светлана Александровна. У войны не женское лицо ; Последние свидетели : повести / С. А. Алексиевич. - М. : Советский писатель, 1988. - 368 с.
Найвідоміша книга Світлани Алексієвич і одна з найзнаменитіших книг про Велику Вітчизняну, де війна вперше показана очима жінки. «У війни - не жіноче обличчя» переведена на 20 мов, включена до шкільної та вузівської програми.
На найстрашнішій війні XX століття жінці довелося стати солдатом. Вона не тільки рятувала, перев'язувала поранених, а і стріляла з «снайперки», бомбила, підривала мости, ходила в розвідку. Жінка вбивала. Вона вбивала ворога, що обрушився з небаченою жорстокістю на її землю, на її будинок, на її дітей. Це була найбільша жертва, принесена ними на вівтар Перемоги.

Алексиевич, Светлана Александровна. Цинковые мальчики : докум. повести / С. А. Алексиевич. - М. : Известия, 1991. - 426 с. 
Людина на війні, війна як засіб реалізації державних інтересів, - ось теми, які хвилюють письменницю. З пристрасною нещадністю оповідає С. Алексієвич про болісні і криваві сторінки історії останніх десятиліть XX століття. «Цинкові хлопчики» - книга про афганську війну, правду, про яку влада приховувала від свого народу протягом багатьох років.

Про лауреата нобелівської премії - 2015 в галузі літератури

  1. Алексієвич С. Путін сидить у кожній російській людині : інтерв'ю з рос. письменницею С. Алексієвич ; записала О. Яремчук / С. Алексієвич // День. - 2015. - 22-23 трав. - С. 23.
  2. Вітович І. Нобель для Івано-Франківська / І, Вітович // Україна молода. - 2015. - 9-10 жовт. - С. 5.
  3. Дашчинський А. Червоні чоловічки : [письменниця про Росію, Україну, Путіна] / А. Дашчинський // День. - 2014. - 23 квіт. - С. 11.
  4. Дроздовський Д. Тяглість "метафізики зла" : історії Світлани Алексієвич / Д. Дроздовський // Всесвіт. - 2015. - № 5-6. - С. 272-279.
  5. Коцарев О. Ефект сентиментального диктофона / О. Коцарев // День. - 2013. - 29-30 листоп. - С. 23.
  6. Поліщук Я. Трудне прощання з рабством / Я. Поліщук // Літературна Україна. - 2015. - 24 верес. - С. 6.
  7. Премію миру німецьких книготорговців дали Світлані Алексієвич // Українська літературна газета. - 2013. - 18 жовт. - С. 5.
  8. Ромашко Г. У премії жіноче обличчя / Г. Ромашко // Урядовий кур'єр. - 2015. - 9 жовт. - С. 3.
  9. "Я спускалася в пекло, щоб знайти людину" // День. - 2013. - 12 листоп. - С. 8.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...