БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 5 січня 2024 р.

ПИСЬМЕННИК, ПЕДАГОГ, ГРОМАДСЬКИЙ ДІЯЧ СТЕПАН ПАВЛОВИЧ СТЕБЛІН-КАМІНСЬКИЙ

С. П. Стеблін-Камінський народився 8 травня 1814 р. у Полтаві. Його батько, П. С. Стеблін-Камінський, був другом І. П. Котляревського; після смерті великого письменника за власний кошт поставив на його могилі перший пам’ятник.
У 1831 р. Степан закінчив Полтавську гімназію. В 1835 р. його направили викладачем російської мови в Золотоніську повітову школу.
З 1837 р. Степана Павловича перевели до Полтави, де він викладав російську мову в гімназіях. В 50-х рр. XIX ст. він тяжко хворіє,  працює вчителем.
С. П. Стеблін-Камінський був першим біографом І. П. Котляревського, першим описав будинок і його інтер’єр, власну бібліотеку великого письменника. Ці матеріали, як і малюнок Т. Г. Шевченка "Будинок І. П. Котляревського", були використані при реставрації будинку і садиби І. П. Котляревського, де в 1969 р. відкрили музей.
Вперше про І. П. Котляревського С. П. Стеблін-Камінський написав у некролозі, який був передрукований у "Полтавських губернських відомостях" 1838 р. Декілька разів друкувався його нарис "Біографія поета Котляревського". Найповніші матеріали про жиггя і творчість письменника вийшли в 1883 р. під назвою "Спогади про Івана Котляревського. Із записок старожила!". В роботах С. Стеблін-Камінського І. Котляревський постає перед нами живою людиною, щедрим, людяним, улюбленцем полтавців. "Майже всі жителі Полтави знали його особисто і при зустрічі віталися з ним. Під скромною простотою українця Котляревський приховував найпіднесенішу душу, доступну всім благородним почуттям", — писав С. П. Стеблін-Камінський в "Біографічному нарисі життя Івана Петровича Котляревського" в 1860 році.
Степан Павлович гарно описував вигляд тогочасної Полтави, побут її мешканців. З ініціативи С. П. Стеблін-Камінського в Полтаві було урочисто відзначено 100-річчя з дня народження І. П. Котляревського, проводився збір коштів на відновлення надмогильного пам’ятника письменнику.
Праці С. П. Стеблін-Камінського — невичерпне джерело для вивчення життя і творчості видатного письменника, а діяльність самого Степана Павловича — яскравий приклад служіння народу, любові до його історії й культури.
ЛІТЕРАТУРА
  • Барська Г. 29 грудня: С. П. Стеблін-Камінський. 120 років з дня смерті  / Г. Барська // Край. –  2005. – № 20 (груд.). –  С. 21
  • Козельська Г. Повернення із небуття: у Полтаві показали фотографії першого біографа Івана Котляревського : [С. П. Стеблін-Камінський] / Г. Козельська // Вечірня Полтава. –  2014. –  16 квіт. –  С. 24. ; Зоря Полтавщини. –  2014. –  16 трав. –  С. 18.
  • Стороха Є. Батько і син Стебліни-Камінські. Постаті в історико-культурному контексті губернської Полтави / Є. Стороха // Україна: архітектура, історія, мистецтво. Матеріали 4-ої Всеукр. наук. конф. "Вайнгортівські читання", берез. 2012 р. –  Полтава, 2012. –  С. 174-178.
  • Стороха Є. Найближчий друг Івана Котляревського: хто він? : [П. С. Стеблін-Камінський, батько першого біографа поета С. П. Стебліна-Камінського] / Є. Стороха // Край. –  2012. –  № 97 (трав.). –  С. 16-17.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...