БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

суботу, 10 грудня 2016 р.

НОБЕЛІВСЬКА ПРЕМІЯ 2016 РОКУ

Цього року Нобелівські премії з фізики отримали троє британських фізиків — Девід Таулесс, Дункан Халдейн і Джон Костерліц "за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії". При цьому вони працюють в американських університетах: фізик-теоретик Таулесс — у Вашингтонському, Холдейн — у Принстонському, а Костерліц — у Браунівському. Дослідження вчених належать до теоретичної фізики конденсованого стану речовини і пов’язані з описом фазового переходу Березинського — Костерліца — Таулесса (БКТ).
Нобелівської премії з фізіології та медицини удостоєний японський біолог Есинорі Осумі за опис процесу аутофагії. Його відкриття дозволяють наблизити пояснення процесу старіння і раку. Вчений народився 1945 року в місті Фукуока, з 2009 року працює в Токійському технологічному інституті.
Нобелівську премію 2016 року в області хімії присуджено Жан-П’єру Соважу, Джеймсу Фрейзеру Стоддарту і Бернарду Ферінга "за розробку і синтез молекулярних машин".
Райхель Ю. Нобелівські премії-2016 / Ю. Райхель // День. - 2016. - 7-8 жовт. - С. 18-19

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...