БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 6 грудня 2016 р.

145 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ ВОРОНОГО

Український письменник, перекладач, поет, режисер, актор - Микола Кіндратович Вороний народився 6 грудня 1871 року на Катеринославщині в сім’ї ремісника. Навчався у Харківському та Ростовському реальних училищах, згодом у гімназії в Ростові-на-Дону. Він був одним із організаторів "Української громади" в Ростові-на-Дону, зазнав впливу таємного "Братства Тарасівців" у Харкові. Навчався також у Віденському і Львівському університетах. 
Друкуватися Вороний почав у 1893 (вірш "Не журись, дівчино"). Публікувався у періодичних виданнях "Зоря", "Літературно-науковий вісник", "Засів", "Дзвін", "Сяйво", "Рада", в антологіях, збірниках, декламаторах початку ХХ століття: "Акорди", "Українська муза", в альманахах "Складка", "За красою", "Дубровк листя", "На вічну пам'ять Котляревському" та інших.
1899 року поет написав свій найвідоміший твір - поему "Євшан-зілля" про необхідність повернення людині історичної пам'яті, усвідомлення своєї національної принадлежності. 
1926 року повертається до Радянської України. 1934 року проти нього порушене попереднє слідство. Був висланий спочатку до Воронежа, а потім до Бєжиці і Новоукраїнки. Навесні 1938 року його знову заарештовано, звинувачено у контрреволюційній діяльності і засуджено до розстрілу. Трагічно загинув на Соловках.
БІБЛІОГРАФ РЕКОМЕНДУЄ:
  1. Українська поезія дітям : збірка / [упор. О. В. Красовицького]. - Х. : Фоліо, 2015. - 223 с. : тв. - (Шкільна бібліотека української та світової літератури) 
  2. Вороний, Микола Кіндратович. Евшан-зілля / М. К. Вороний. - К. : Обереги, 1992. - 48 с. - (Українська Муза) 
  3. Вороний, Микола Кіндратович. У сяйві мрій : поезії, переклади / М. К. Вороний. - К. : Київська правда, 2002. - 296 с. 
  4. Вороний, Микола Кіндратович. Поезії, переклади, критика, публіцистика  / М. К. Вороний. - К. : Наукова думка, 1996. - 704 с. - (Б-ка української літератури. Українська новітня література.) 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...