БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 5 листопада 2015 р.

КНИГИ ПРО ВІЙНУ І МАЙДАН

Гібридна війна України з Росією триває вже понад рік. За цей час про неї було написано багато віршів, знято декілька фільмів та написано безліч книжок. Тож роль письменника у суспільстві надзвичайно важлива. Письменник — це очі, думки та совість суспільства. Чесність, спроможність хоробро дивитися у вічі дійсності і відкрито говорити правду являють справжнього письменника. Його пильні спостереження, влучні здогадки та передбачення є відгуком часу і в той же самий час — формотворчим елементом історичного періоду та його культурного пласту.
Ми вибрали найкращі твори про події останніх двох років. Письменники не осмислюють, інтерпретують чи обігрують події, скоріше збирають факти. Звідси – тяжіння до документалізму, що виводить окремі книжки на межу документальної прози. Звідси - регулярне потопання в деталях. Хочеться вірити, що нинішні книжки про війну і Майдан готують ґрунт для подальших проривів і відкриттів.
Читач давно чекав на такі видання про героїв-учасників антитерористичної операції. Тепер їх імена і подвиги взнають тисячі наших відвідувачів – книголюбів.
Тож пропонуємо до Вашої уваги огляд нових книжок про війну на Донбасі. 

Чупа, Олексій. Казки мого бомбосховища [Текст] : роман / О. Чупа. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 224 с.

Дванадцять квартир у під`їзді великого будинку. Дванадцять трагічних, зворушливих, сумних і дивовижних історій.
У звичайній «сталінці» звичайного робітничого містечка живуть звичайнісінькі люди Вєрка, алкоголічка зі стажем; філологи зі світовими іменами Ярополк і Федора Задорожні з дітьми Кирилом та Мефодієм; колишній «беркутівець» Бембі та інші. Їхні життя — це суми халеп завалений пам`ятник і показове самогубство, несподівані знайомства і листи далеким коханим, зухвалі плани захоплення влади і все те, що зазвичай називають «інші страшні речі».

Талан, Світлана. Оголений нерв [Текст] : роман / С. Талан. - Х. ; Белгород : Клуб Семейного Досуга, 2015. - 544 с. 

Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі... Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв`язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами...
Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової. Син, запальний прихильник Майдану і патріот України, боротиметься із сепаратистами, а дочка — вступить до ополчення... Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах..
Зазвичай, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, тому музи не мовчали, а оперативно вторили гарматам. Українськими режисерами створено чимало кінострічок про Майдан. Не залишили без уваги революцію й письменники. Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан.
  • Волонтери : Мобілізація добра : збірка / [укл. І. Карпа]. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 256 с. 
  • Героям слава ! : книжка для учасників Вітчизняної війни України 2014 р. : військово-патріотичні вірші українських поетів та народні пісні / упоряд. С. Козак, Ю. Пригорницький. - К. : Літературна Україна, 2014. - 100 с.
  • Гук, Наталя. Євромайдан : [Звичайні герої] / Н. Гук. - К. : Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 144 с.
  • Зима, Василий. Кровь желто-синего цвета / В. Зима. - Х. : Фолио, 2014. - 77 с.
  • Курков, Андрей Юрьевич. Дневник Майдана / А. Ю. Курков. - Х. : Фолио, 2015. - 221 с.
  • Майдан Гідності : пам'яті "Небесної сотні" / упор. С. Козак. - К. : Літературна Україна, 2014. - 204 с. : м. - (Б-ка газети "Літературна Україна").
  • Мухарський, Антін. Майдан. (Р)еволюція духу : [мистецько-культурологічний проект] / А. Мухарський. - К. : Наш формат, 2014. - 312 с.
  • Небесна сотня / [упор. О. Трибушна, І. Соломко]. - Х. : Фоліо, 2014. - 206 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...