БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 18 листопада 2015 р.

ЯК ДОЖИТИ ДО 100 РОКІВ!

Час від часу ми читаємо в газетах інтерв'ю з людьми, які відсвяткували свій сотий день народження. І репортер обов'язково запитує, що сам довгожитель вважає причиною свого довголіття? "Віру в Бога і праведне життя", - скаже один, "їв, пив, курив і веселився", - відповість інший. Звичайно будь-який з тих, хто досяг столітнього ювілею має повне право на власну думку щодо того, як саме він (або вона) цього добився, але їх досвід навряд чи допоможе Вам добитися того ж. Як приклад можна навести найстарішу жительку планети Жанну Кальман (Франція), яка померла нещодавно у віці 122 років "природною смертю", як вважають медики. Вона народилася в 1875 році, вела спокійне помірне життя, не переїдайте. Ще в 100 років каталася на велосипеді і до кінця життя зберігала ясну голову. Рівень її інтелекту в 120 років був порівнянний з інтелектом жінки літнього віку.
Експерт зі здоров’я Луїза Аткінсон, із опертям на свій багаторічний досвід та останні медичні дослідження, склала перелік із декількох досить простих правил, дотримання яких може надати неабиякої користі здоров’ю та продовжити життя будь-якій людині.
  • Пийте чашку чаю на день. Як засвідчили одразу кілька наукових досліджень, особливі компоненти чаю сприяють зниженню рівня гормонів стресу, розслабленню кровоносних судин і навіть збільшують виживання після серцевого нападу на 28%.
  • Правильно дихайте. Надавайте хоча б 2-3 хвилини на день виконанню такої вправи: робіть глибокі вдихи через соломинку. Це дозволить вам дихати глибше, що, в свою чергу, поліпшить роботу та потужність ваших легенів, сповільнить пульс і знизить артеріальний тиск.
  • Ходіть пішки. Численні дослідження свідчать, що навіть недовга щоденна прогулянка сприятливо впливає на роботу мозку та сповільнює процес старіння пам’яті.
  • Їжте більше цибулі. 80 грамів цього легкодоступного продукту здатні суттєво скоротити ризик розвитку раку яєчників, гортані та кишечнику, а також загалом зміцнити імунну систему завдяки чималій кількості кверцитину, яку містить цибуля.
  • Не тримайте яскраві кольорові фрукти в холодильнику. Зберігання плодів за умов кімнатної температури підвищує їхні цілющі властивості відповідно до дослідження, проведеного міністерством сільського господарства США, Такі яскраві фрукти як , наприклад, помідори, дині, кавуни та грейпфрути, містять чимало бета-каротину, який організм переробляє у вітамін А, і каротиноїдів, кількість яких постійно зростає, але не за низької температури.
  • Посміхайтеся ширше. Широка посмішка запускає в організмі викид певних хімічних речовин, які можуть змусити вас почуватись більш щасливою людиною, тим самим поліпшує ваш психічний стан, є однією з найважливіших рушійних сил для підвищення імунітету.
  • Пережовуйте їжу якісно. Старанним пережовуванням їжі ви не лише зменшите кількість прийнятої порції, але й до 50% скоротите розвиток діабету другого типу.

А ще поради щодо способу життя (на додаток до харчування): прагніть прожити щодня щасливо, не згадуючи про своє здоров'я. Хай ваш день буде наповнений як рухом, так і роздумом: засинайте до опівночі і вранці вставайте: носіть одяг так, щоб синтетичні і вовняні частини не торкалися безпосередньо тіла; виходячи на вулицю, надмірно не утеплюйтеся. Якщо дозволяє погода, ходіть якомога більше босоніж по траві, землі, піску. Прагніть щодня дихати свіжим
повітрям; підтримуйте в своєму будинку порядок і чистоту, а також яскраву і радісну атмосферу; прагніть активного спілкування. Хай любов пронизує ваші відносини з родичами, друзями і вчителями; уникайте тривалого перебування в гарячій ванні (душі), щодня розтирайте своє тіло гарячою мочалкою для поліпшення мікроциркуляції. Якщо немає відповідних для цієї процедури умов, то розітріть хоча б руки і ноги; використовуйте тільки натуральну косметику, мило і шампуні. Для чищення зубів також користуйтеся натуральними пастами або ж морською сіллю; постарайтеся не проводити час біля телевізора. І вже обов'язково вимикайте його під час їди; - постарайтеся, по можливості, озеленити свою квартиру.
Тож про всі секрети здорового способу життя та довголіття ви зможете дізнатися, коли завітаєте до нашої бібліотеки і ознайомитеся із запропонованою літературою. 
  1. Антонюк, Н. Слід бути оптимістами! [Текст] / Н. Антонюк // Слово Просвіти. - 2011. - 3-9 лют. (ч. 5). - С. 14.
  2. Ваши шансы на долголетие [Текст] // Ритм - психология для всех. - 2015. - № 6. - С. 36.
  3. Дмитрук, А. Людина безсмертна [Текст] / А. В. Дмитрук // Країна знань. - 2007. - №4-5. - С. 39-40 ; Молодь України. - 2008. - 21- 25 лют. - С. 23
  4. Заремба, В. Людина може жити до 110 років [Текст] /        В. Заремба // Паросток. - 2007. - №4. - С. 60-61.
  5. Кирквуд, Т. Почему мы не живем вечно? [Текст] : [разгадав тайну старения, ученые помогут нам дольше оставаться живыми и здоровыми] / Т. Кирквуд // В мире науки. - 2010. - № 11-12. - С. 60-69.
  6. Кокшарева, Т. 60 років- це половина життя... [Текст] : щодо національної програми оздоровлення літніх людей в Україні / Т. Кокшарева // Урядовий кур'єр. - 2006. - 24 черв. - С. 13.
  7. Ржешевский, А. Почему мы стареем? [Текст] / А. Ржешевский // Наука и техника. - 2014. - № 7. - С. 19-23.
  8. Ржешевский, А. В поисках причин старения: эпигенетика [Текст] / А. Ржешевский // Наука и техника. - 2015. - № 11. - С. 4-7.
  9. Старіння і смерть. Довголіття [Текст] // Відкриті та нестандартні уроки біології у 11 класі/Упоряд. К. М. Задорожний. - Харків, 2006. -106-118 (Б-ка журн. "Біологія"; Вип.2 (38)
  10. Стипп, Д. Новый путь к долголетию [Текст] : [обнаружен механизм замедления процессов старения] / Д. Стипп //        В мире науки. - 2012. - № 3. - С. 5-11.
  11. Сучасна енциклопедія здоров'я та довголіття [Текст] : 5000 лікарський порад. - Донецьк : БАО, 2006. - 368 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...