БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 9 вересня 2020 р.

КНИГИ ВОЛОДИМИРА МАЛИКА

Твори на історичну тему мають специфічне завдання – формувати національну свідомість, розкривати і примножувати історичний духовний досвід людства, давати моральні уроки майбутнім поколінням. Серед художніх творів, у яких відображено історичне минуле українського народу, помітне місце посідають історичні романи Володимира Кириловича Малика.
Малик В. К. Журавлі-журавлики : героїчні казки-легенди / В. К. Малик. – Полтава : Полтавський літератор, 2016. – 194 с. 
У книзі подаються віршовані героїчні казки-легенди, які пробуджують у юного читача інтерес до історії нашого народу, викликають почуття гордості за лицарів-оборонців рідної землі, вчать з юних літ любити Батьківщину. Відважні сміливці ніколи не шкодували свого життя заради свободи рідного народу: тим-то вони й безсмертні в нашій уяві, в уяві поета. Адже народні герої не вмирають!.. 
Малик В. К. Посол Урус-шайтана : роман / В. К. Малик. – К. : Дніпро, 1979. – 517 с. 
В основу книги покладено реальні події російсько-турецької війни 1677–1678 років та про трагічні події в Україні після Чигиринських походів і оборону Відня. 
Цікаві та карколомні пригоди кмітливого та відчайдушного козака Арсена Звенигори та його друзів не залишать байдужим жодного читача. А самовідданість у боротьбі з ворогом за честь, свободу і людяність роблять їх справжніми героями нашого часу. 
Малик В. К. Горить свіча : роман / В. К. Малик. – К. : Український письменник, 1992. – 431 с. 
За історичний роман «Горить свіча» (1992) В. Малику було присуджено міжнародну премію ім. Г. Сковороди. У цьому романі письменник зображує трагічні події, які на цілі століття перервали політичний та культурний роз виток України, – погром Батиєвими полчищами Києва та розорення інших давньоруських земель. 
Малик В. К. Князь Кий : роман / В. К. Малик. – Харків : Фоліо, 2012. – 282 с. 
Дія роману «Князь Кий» відбувається у середині першого тисячоліття, коли після роздроблення держави легендарного гуннського вождя Аттіли його спадкоємці намагалися підкорити східнослов’янські племена. За цей роман 1983 року письменник був нагороджений літературною премію імені Лесі Українки. 
Малик В. К. Чумацький шлях : роман, оповідання / В. К. Малик. – Харків : Бібколектор, 2013. – 315 с. 
Історичному романі автор відображає цікаве й своєрідне явище в історії українського народу – чумацтво. Головний герой твору – Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, навіть не снилося, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним та Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, вступ до війська чорноморських козаків, участь у складі цього війська у війні 1786-1791 pp. проти Туреччини... Не менш драматичні пригоди чекають і на Катрю, котра залишилася вдома, але наражається на ще більшу небезпеку, ніж її коханий на війні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...