БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 20 липня 2017 р.

НЕОРДИНАРНІСТЬ ТВОРЧОСТІ ГАЛИНИ ПАГУТЯК

Пагутяк Галина
Українська письменниця Галина Василівна Москалець, відома як Галина Пагутяк, народилася в родині вчителів 26 липня 1958 року на Львівщині. Має філологічну освіту, яку здобула в Київському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка. Але перед тим, після невдалого вступу до вишу, працювала "для стажу" і на фарфоровому заводі, і в колгоспі. Пізніше – у школі, краєзнавчому музеї та картинній галереї.
Критики називають прозу Галини Пагутяк містичною, фантастичною та химерною, а саму авторку – таємничою. Їй закидають, що вигадані світи для неї цікавіші за реальність, а пані Галина відповідає, що хоче "створювати світи, в яких можна жити не тільки мені, а й іншим. Я хочу, щоб кожен знав, що в цій похмурій буденності існує безліч дверей, які відчиняються в інші світи. І я знаходжу й показую деякі з них",  і додає: "Якщо не можеш знайти дверей, намалюй їх на стіні".
Містичності образу письменниці додає історія її родоводу. Дослідження історичних джерел виявило, що авторка є нащадком прадавнього роду Басарабів, з якого походить і граф Дракула.
Окрім містичності, яскравими рисами Галини Пагутяк є незалежність і самодостатність. Це проявляється не лише в її творчості, а й у любові до котів, яких у письменниці завжди чимало. "Багато книжок, багато котів – це моє Королівство. І принцеса в ньому – моя дочка Лада", – каже "котяча мама".
Дебютувала Галина Пагутяк у журналі "Дніпро" повістю «Діти» (1981), що, як зізнається авторка, була навіяна снами. Сьогодні бібліографія пані Галини становить понад 20 книжок, значна частина яких – дитячі, зокрема "Лялечка і Мацько", "Королівство", "Книгоноші з Королівства", "Втеча звірів, або Новий бестіарій" та інші. Двічі була лауреаткою літературної премії "Портал", у 2008 році здобула премію "Айстра", а у 2010-му – Шевченківську премію.
Письменниця має сайт, де ґрунтовно впорядкувала свій доробок: книжки (представлені авторською рецензією), статті, переклади, навіть неопубліковані рукописи та світлини. Також авторка активно веде там блог.
Живе і працює у Львові.
КНИГИ:
Пагутяк, Галина Василівна. Господар : роман, повість / Г. В. Пагутяк. – К. : Радянський письменник, 1986. – 199 с. 
Про те, як люди, знищивши власну планету Землю, віднайшли їй заміну в сузірєї Ерідан і ось нащадок переселенців, пєятнадцятирічний хлопчина Тітус, розповідає вже історію, що стала Історією, такого собі чоловіка-мутанта, який потрапивши Робінзоном на пустельну планету Селія, дає собі раду. Тобто це була ніби шкатулка в шкатулці. Із мораллю: не можна приходити на все готове. Один чоловік протистоїть цілій високорозвинутій цивілізації.
Пагутяк, Галина Василівна. Діти : повісті, роман / Г. В. Пагутяк. – К. : Радянський письменник, 1982. – 320 с.
Ця книжка складається з трьох повістей і одного невеликого за обсягом роману. У кожному з творів розповідається про наших сучасників, людей різного віку і різних доль, їх об’єднує прагнення досягти гармонії у стосунках між собою. Зображувані події відзначаються госгрою конфліктністю, складними суперечностями.
Пагутяк, Галина Василівна. Записки білого пташка : вибране : романи та повісті / Г. В. Пагутяк. – Львів : ПІРАМІДА, 2013. 292 с. 

До книги вибраного ввійшли знакові твори лауреата Шевченківської премії Галини Пагутяк – романи та повісті, зокрема «Захід сонця в Урожі», «Кіт з потонулого будинку», «Записки Білого Пташка», «Книга снів і пробуджень» та інші, які по праву складають золотий фонд української прози, створеної поколінням вісімдесятників. Відкриває книгу відома Галинина «Автобіографія без дат і майже без фактів». 

Пагутяк, Галина Василівна. Захід сонця в Урожі : романи, повісті, оповідання та новели / Г. В. Пагутяк. – 2-е вид., перероб. і доп. – Львів : ПІРАМІДА, 2007. – 368 с.

Галина Пагутяк — яскрава письменниця нової літературної генерації, безсумнівний майстер сучасної української прози. За глибиною відтворення людських почуттів та національної автентичності її без ваган^ ня можна назвати спадкоємицею Ольга Кобилянської. І це про Галину Пагутяк, письменницю таємничу й загадкову, співають у відомій пісні «Вона». Галині Пагутяк властиві фантастично-символічна манера письма, прорив до «вигаданого світу», потяг до містики та безнастанних пошуків спасіння людської душі у жорстокому світі, тому багато її творів сповнені тугою за Садом. Уперше вибрані твори письменниці «Захід сонця в Урожі» вийшли у світ 2003 р. і давно вже стали раритетом, тому й назріло доповнене перевидання книги. 

Пагутяк, Галина Василівна. Зачаровані музиканти : роман-феєрія / Г. В. Пагутяк. – К. : Ярославів Вал, 2010. – 224 с. 
Новий роман Галини Пагутяк ставить перед читачем одвічні питання про сенс життя та справжні цінності в ньому. Його головний герой, Матвій Домницький, вирушає в містичну подорож у пошуках Прекрасної Пані, його шлях до неї - це й дорога до розуміння самого себе. Поєднання прозорого відшліфованого стилю з розглядом неперехідних філософських проблем створює враження глибокої води, в якій прагнеш роздивитися дно. 
Пагутяк, Галина Василівна. Королівство / Г. В. Пагутяк. - 2-ге вид., випр. – [Вінниця] : Теза, [2010]. – 376 с. 
Що можуть вдіяти п"ятнадцятирічні підлітки перед ненаситною Імперією, яка посягнула на їхнє Королівство? Тільки виступити на захист Батьківщини. Як рятувати Королівство - читайте у авантюрно-політичному романі Галини Пагутяк. Можливо,нам усім згодиться революційний досвід героїв з Королівства.
Пагутяк, Галина Василівна. Лялечка і Мацько / Г. В. Пагутяк. – [К.] : Грані-Т, [2008]. – 96 с. 
Історія про зворушливу дружбу хлопчика на прізвисько Лялечка і лиса-художника Мацька зоставить байдужою хіба геть черству людину. Це ж бо історія зародження справжніх, щонайсвітліших людських почуттів, і вона стократно цікавіша ще й тому, що оповів її справжній майстер слова — знаменита львівська письменниця Галина Пагутяк. 
Пагутяк, Галина Василівна. Магнат : роман / Г. В. Пагутяк. – [К.] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, [2014].  256 с. 
В основі нового роману — найзагадковішої і наймістичнішої сучасної української письменниці — химерна доля українського гуманіста поч. ХVІІ ст., дипломата, поета, публіциста, видавця Яна Щасного Гербурта з Добромиля, побачена очима приблудного волинського шляхтича, який уміє бачити майбутнє, однак лише власне. Це не біографія, а лиш іскра, що пробігла між Ренесансом і Бароко, тінь від тіні чоловіка, що втратив не менше, ніж здобув. Письменниця прагне зазирнути за межу людської свідомості, осмислюючи пограничний стан людського буття. 
Пагутяк, Галина Василівна. Новий рік у Стамбулі : повість / Г. В. Пагутяк. – Львів : ПІРАМІДА, 2015. – 84 с.
Українська письменниця потрапляє перед Новим роком у Стамбул, у якому п’ять днів поспіль ідуть такі холодні дощі, що мерзнуть не лише руки, а й душа. І в цьому суцільному тумані з дощем і вітром всі її рани раптом почали кривавити. Стамбул змусив авторку задуматися над межовими ситуаціями власного життя і боротися з чорною тінню смерті, яка нависла над нею і її рідною Україною.
Пагутяк, Галина Василівна. Потонули в снігах : новели, оповідання, есеї / Г. В. Пагутяк. – Львів : ПІРАМІДА, 2010. – 184 с.
Одна з найяскравіших українських письменниць сучасності Галина Пагутяк проникливо пише в новелах та есеях про людську самотність та беззахисніть у світі новітніх варварів, про душу дитини і метелика, Григорія Сковороду в снігах і Імануїла Канта під небом Кеніґсберґа, рідний Уріж і древній Львів та багато інших речей. У своїх творах, в декількох рядках, в одному абзаці, вона створює надзвичайної сили й яскравості образи. 
Пагутяк, Галина Василівна. Сентиментальні мандрівки Галичиною / Г. В. Пагутяк.  Львів : ПІРАМІДА, 2014. – 192 с.
У подорожніх нотатках «Сентиментальні мандрівки Галичиною» лауреата Шевченківської премії 2010 р. Галини Пагутяк більше емоцій, ніж інформації. Можливо, не всім сподобається, як вона описала їхню малу батьківщину, але це те, що побачили її очі й відчуло серце за короткі відвідини. Треба подорожувати, вважає письменниця, куди маєш змогу, чи коли щось здригається в тобі від однієї назви міста, ріки чи села. Ану ж між вами існує якийсь глибинний зв’язок? Для цього не потрібно багато грошей і часу, зате ти змінюєш себе і приносиш частку себе в інший світ, бо приходиш зі своєю місією – зустрічаючись з людьми, розповідаєш про свій світ, а потім розповідаєш про їхній, коли повертаєшся. Самбір, Бібрка, Броди, Мостиська, Добромиль, Нагуєвичі, Белз, Щирець, Підбуж, Уріж, Судова Вишня, Журавно, Рава-Руська… Ейфелеву вежу і міст закоханих у Венеції завжди знайдеться кому описати, але краще подивитися на ці занепалі й спустошені міста і села Східної Галичини як на своє, рідне, без ностальгії й зневаги… 
Пагутяк, Галина Василівна. Слуга з Добромиля : роман / Г. В. Пагутяк. – Львів : ПІРАМІДА, 2012. – 200 с.

В окрузі старовинного галицького містечка Добромиль в часи середньовіччя у вдови, яку вважають відьмою, народжується син. "Байстрюк!" - зневажливо називають хлопчика односельці поміж себе, однак насправді він є дхампіром (сином мертвого опиря і відьми), істотою іншої раси з особливими магічними властивостями. Саме йому протягом 800 років в різні історичні епохи доведеться стати для добромильської землі опікуном і захисником. 
Пагутяк, Галина Василівна. Уріж та його духи / Г. В. Пагутяк. – Львів : ПІРАМІДА, 2012. 120 с. 
«Уріж та його духи» − унікальна книга в українському літературному дискурсі. Це духовна історія в міфологічному часі реального села Уріж, в якому народилася самобутня письменниця Галина Пагутяк (лауреат Шевченківської премії) і зобразила його у своїх творах як безмежний Всесвіт. 
НА ШПАЛЬТАХ ГАЗЕТ І ЖУРНАЛІВ:
  • Бондар-Терещенко І. Декаданс уві сні та наяву /              І. Бондар-Терещенко // Україна молода. – 2013. – 18 черв. – С. 10 
  • Букіна Н. Типологія родинного прокляття та помсти в романі "зачаровані музиканти" Галини Пагутяк /           Н. Букіна // Слово і час. – 2013. – № 6. – С. 93-97 
  • Герасименко Н. Український готичний роман: між світлом і темрявою / Н. Герасименко // Українська літературна газета. – 2016. – 11 листоп. – С. 18-19 
  • Гребенюк Т. Форми художньої умовності у прозі Галини Пагутяк / Т. Гребенюк // Дивослово. – 2013. – № 6. –     С. 43-47 
  • Кірячок М. Апокаліптичне напруження як концептуальна основа образної системи роману Галини Пагутяк "Смітник Господа нашого" / М. Кірячок // Слово і час. – 2015. – № 7. – С. 16-21 
  • Кепич В. Діаріуш про себе і світ вмілим пером / В. Кепич // Українська літературна газета. – 2013. – 13 груд. –      С. 19 
  • Комариця М. Хто-хто в хатці живе, або "найсправжнісінька пригода"... / М. Комариця // Українська літературна газета. –2016. –  13 трав. – С. 13 
  • Логвіненко Н. "Одна з найсамобутніших і найутаємниченіших мислителів новітньої літературної доби" / Н. Логвіненко // Українська література в загальноосвітній школі. – 2012. – № 10. – С. 35-38 
  • Пагутяк Г. На краю імперії : [сучасне оповідання] /        Г. Пагутяк // Березіль. – 2017. – № 1-3. – С. 9-24 
  • Плахта Д. "Еліта – це ті, кого неможливо купити" /        Д. Плахта // День. – 2017. – 20-21 січ. – С. 22 
  • Таровита І. Галина Пагутяк. З мрією про сад / І. Таровита // Українська мова та література. – 2016. – № 7-8 (квіт.). – С. 49-54 
  • Янець Н. Галина Пагутяк "Записки Білого Пташка" /     Н. Янець // Українська мова та література. – 2017. – № 7-8. – С. 47-56 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...