БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 8 вересня 2016 р.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНО

Щороку в другу суботу вересня святкують День українського кіно. Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії. Свято з'явилося з виходом президентського указом 12 січня 1996 року.
Як відомо з історії, перше українське кіно зняли в вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків. Першим оператором кіно в Україні був фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі.
Першою українською кіноактрисою стала Віра Холодна (родом з міста Полтава), вона переважно знімалася в Одесі.
Всеукраїнське фотокіноуправління, яке займалося розвитком українського кіно, було засноване в 1922 році. У 1928 році в Україну відкрили Київську кінофабрику, яка згодом була названа на честь Олександра Довженка.
З 2003 року в Україні діє закон, що регулює розвиток кіноіндустрії в країні.
Фільм культового українського режисера Олександра Довженка "Земля" потрапив до п'ятірки лідерів у списку світових шедеврів кіноматографу, який склав ЮНЕСКО.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...