БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 20 червня 2023 р.

БУЛДА МИКОЛА ІВАНОВИЧ

Край, в якому ми живемо, особливий, історія його повчальна, причетний до всіх подій, що відбувалися на землі українській. Історія рідного краю береже багато таємниць, дає цінний матеріал для виховання молоді, для роздумів про майбутнє, поповнює тонким життєдайним струмом наші душі. Щоб мати майбутнє, треба звертатися до людської памяті – до тієї народної криниці, яка напуває нас неоціненним скарбом минулого. Час досить жорстокий. Іноді він замітає все, присипає попелом, зафарбовує події в інші кольори до непізнаванності.
Наше завдання – не дати зруйнувати часу те, що є надбанням наших дідів-прадідів, не дати перерватися золотій нитці життя…
Протиставити пам'ять руйнівнику часу – саме це скерувало автора книги "Над Многою й Удаєм козацької сурми клич" Миколу Булду розпочати таку нелегку історично-краєзнавчу роботу.
Булда Микола Іванович – краєзнавець, директор Чорнухинської Публічної бібліотеки імені Григорія Сковороди, заслужений працівник культури України, лауреат літературно-мистецької премії ім. В. Малика, член Асоціації дослідників голодоморів в Україні.
Книгу видано комунальним видавництвом "Лубни" та надруковано обсягом 316 сторінок у 2023 р. На основі архівних документів відтворена історія трьох сотень Лубенського полку: їх виникнення та діяльність, суспільно-політичне, господарське, релігійне та освітнє життя краю. Вміщено майже 200 біограм сотенної старшини та місцевих урядовців, списки козаків, дотичних до тогочасного життя цих сотень.
"Над Многою й Удаєм козацької сурми клич" – фундамент нашої моральної переваги над ворогом, що атакує нині Україну. Викладена історія нашого краю – своєрідна хроніка боротьби за незалежність, яка триває й нині.
Ми щиро і безмежно вдячні автору за подаровану книгу, бо впевнені – вона стане важливою частинкою фонду Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара, допоможе у забезпеченні освітнього процесу, відродженні культури та духовному зростанні і обов’язково знайде свого читача.
Завітайте до нашої бібліотеки разом зі своїми друзями та близькими. Будемо читати разом!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...