БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 1 червня 2023 р.

ОЛЕКСАНДР ДЕ

Всі ці роки і говорив за вас. бо ви не могли цього зро­бити самі. 
Я говорив від вашого серця.
О. Де

Олександр Де (справжнє прізвище письменника – Марчук) наро­дився у 5 червня 1925 року у селі Заячківці Христинівського району Черкаської області. Юнаком був вивезений гітлерівцями до Німеччини. У повоєнний період працював на німецьких заводах та навчався в Українському Вільному Університеті в Мюнхені. Згодом Марчук потрапив до Англії. Для того, щоб прого­дувати себе і сім’ю, він мусив займатися комерцією. Але основне його покликання - поезія. Поезія, передусім звернена до України, та рідного, стільки літ гнобленого народу.
Якщо останнім часом розширилися обрії літературно-мистецького життя українців у Канаді, США, навіть Австралії, то майже не маємо відомостей про українців в Англії. Олександр Де був одним із перших, який не очікував, поки його в Україні хтось відкриє", він сам спробував себе відкрити. В одному із своїх інтерв’ю поет сказав: "Якраз саме тому, що мені заборонено розмовляти з моїм народом, у своїй поезії я будую духовні мости до серця і душі майбутніх по­колінь, які в XXI столітті будуть вільно сприймати моє слово". На щастя, не в наступному столітті, а вже сьогодні поет має змогу го­ворити в Україні з рідним народом.
Читаючи вірші О. Де, часом навіть дивуєшся, які глибинні пласти народної лексики збереглися в його душі, хоч він багато років живе поза Україною.
Колись на хрест прибили чоловіка,
Тепер – народи висять на хрестах...
Любов, напевно, є свята й велика,
Бо виростає на людських кістках.
Поет любить спостерігати світ, роздумувати над філософією жит­тя, повністю віддається тільки літературі.
Перша збірка поезій "Пісня серця" вийшла у 1964 році. Після чого були видані поетичні збірки "Живі легенди", "Хвотій, або Наш Фауст", "Учитель" (1970), "Вогонь Трояндний" (1970), "Пророк" (1972), "Роздуми", "Вагомість весни" (1976), збірки оповідань "Під чужим небом", "У двох кольорах" (1973), драма "Персона нон грата" тощо. Писав прозу українською та англійською мовами. Написав повість "Червона рута", присвячену В. Івасюк, роман "Діти степу".
В 1991 році Олександер Де побував в Україні. До річниці незалежності України підготував драму "Коли птахи повертаються з вирію". 
Помер у 1999 році від тяжкої хвороби. Поховано у селі Коржовий Кут Черкаської області.
Література
  • Де О. Калиновий вітраж / О. Де // Дзвін. – 1991. – № 4. – С. 6-10.
  • Де О. Повертаються гуси додому / О. Де // Літературна Україна. – 1992. – 25 черв. – С. 7.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...