БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 11 квітня 2023 р.

ААРОНСЬКИЙ ФЕДІР ІВАНОВИЧ

ЗНАЙ НАШИХ
У селі Хитці Синецькі, тепер Хитці Лубенського району Полтавської області близько 1742 року народився Федір Іванович Ааронський український живописець, фініфтяр, іконописець. 
Навчався в Лаврській іконописній майстерні (у Захарія Голубовського), де працював до 1825 року (очолював 10 років). Виконував замовлення Києво-Печерської лаври і інших монастирів, церков, а також приватних осіб. Ааронський І. Ф. (у чернецтві від 1802 року  Феодосій).
Відомі його роботи: портрети Катерини І, Дмитра Ростовського, Олександра Невського. Ікони "Успіння Богородиці", "Ангели-хранителі", "Христос у терновому вінці".
Фініфтеві роботи: 
  • середник для Євангелія церкви Миколи Доброго (Київ; зберігається в Музеї історичних коштовностей); 
  • 8 прикрас до митри роботи Ф. Сорокіна (1789); 
  • 4 медальйони до ікони (1800); 
  • прикраси малого напрестольного Євангелія (оправа С. Ростовського) та Апостола і Євангелія (оправа Самсона Стрельбицького; усі  1801 р.). Останні два видання Лавра подарувала цариці Єлизаветі Олексіївні та цареві Олександру I.
Помер у Києві 24 серпня 1825 року.
Після смерті Ааронського залишилося 70 незакінчених живописних і 83 фініфтеві роботи.

ЛІТЕРАТУРА
Ааронський Федір Іванович (бл. 1742, с. Хитці (Полтавщина) - 24.07.1825, Київ) – укр. живописець і фініфтяр / упоряд. А. В. Кудрицький, М. Г. Лабінський; за ред. А. В. Кудрицького // Мистецтво України : біогр. довідник. – Київ : Укр. енцикл. ім. М. П. Бажана, 1997. – С. 5.
До однотомника включено понад 6,5 тис. статей, коротких біографічних довідок про українських митців, а також діячів культури інших народів, життя і діяльність яких пов'язані з Україною. В комплексі довідник через творчі біографії митців висвітлює історію українського мистецтва, усіх його жанрів і галузей, різних епох і часів. Розрахований на фахівців та широке коло читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...