БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 23 квітня 2020 р.

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "СПІВАЮТЬ НОВИЙ ДЕНЬ НОВІ ПОЕТИ"

Співають новий день нові поети Полтавський край став колискою для десятків видатних письменників, чиї імена збагатили літературну скарбницю України. Давні традиції не втрачені, навпаки – нині у Полтаві їх намагаються примножувати. Вже не одне десятиліття при обласній організації Національної спілки письменників діє літературна студія «Полтавські джерела», в якій завжди опікувалися починаючими літераторами. Секретами майстерності щедро ділилися відомі на Полтавщині митці: Володимир Мирний, Михайло Казидуб, Тарас Нікітін. Наталка Фурса, яка очолила літстудію у 1998 році, зосередила увагу на роботі з молоддю. Цей мистецький порив утвердили поетичною збіркою «Болотні вогні». Саме тоді на обрії з'явилися нові імена молодих, талановитих, несподіваних авторів. У 2003 році рада обласної організації Національної спілки письменників доручила керівництво студією щойно прийнятій до лав спілки поетесі Олені Гаран. Аби побачити реальний потенціал творчої молоді Полтавщини, було засновано і уперше проведено обласний фестивальконкурс «Поетичні зорі – 2004». Дебютні поетичні змагання зібрали близько двох сотень юних талановитих полтавців. За підтримки Головного управління інформації і внутрішньої політики ОДА було видано збірку кращих творів конкурсантів. У 2006 «Поетичні зорі» вдруге і востаннє зібрали у спільне сузір’я таланти Полтавщини. Бо вже у 2007 році конкурс отримав нове ім’я – «Собори душ своїх бережіть». У 2008 вихованці літстудії, переможці й учасники конкурсу ступили на нову сходинку. Вони створили «Острови» – саме таку назву отримав альманах з їхніми творами. В 2009 році полтавські авторки Олена Гаран, Олена Задорожна, Євгенія Найчук та Наталія Трикаш повідомили про створення літературного гурту "Знак чотирьох". З того часу гуртом було здійснено низку мистецьких проектів. Йти до читача, говорити з ним, викликати захват або ж наражатися на супротив і непорозуміння чи навіть залишатися непоміченими, даючи творам нове життя, в кожному, хто їх прочитав чи почув... Знайомство учасниць гурту відбулося на засіданнях літературної студії "Полтавські джерела", що діє при Полтавській обласній організації Національної спілки письменників України. Звісно, вони не створюють меж, число чотири – лише знак, обмеження, дане світові Богом. Незабаром воно змінилось на сім: було створено мистецьке об'єднання "Сходи", до якого, окрім учасниць гурту "Знак чотирьох", увійшли Ганна Кревська, Юлія Манойленко та Дарина Риженко. 
На виставці представлені матеріали з фондів Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара та з мережі інтернет.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...