БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 29 жовтня 2018 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СТУДЕНТА

Майже у кожній країні є своє національне студентське свято. І відзначається воно по-різному. Частіш за все – весело, з гумором, застосовуючи свої національні традиції, звичаї, повір’я і т. ін. 
Але є свято, яке об’єднує студентство всього світу, це – Міжнародний день студента. На жаль, воно має сумну історію і стосується подій 1939 року у Чехословаччині. 29 жовтня студенти міста Праги вийшли на мирну демонстрацію на честь річниці утворення своєї держави. А на той час починалась Друга світова війна, і країна вже була окупована Німеччиною. Проти демонстрантів виступили регулярні війська окупантів, які, розганяючи сміливців, застрелили студента-медика. Його похорони відбулись 15 листопада і дали поштовх до нових акцій протесту. 17 листопада есесівцями і гестапівцями були заарештовані і відправлені у концтабір більше 1200 студентів, 9 осіб були страчені без суду. 
Студенти, як і всі народи Європи, боролись проти фашизму. Через 2 роки, 1941 року, на зустрічі студентів з різних країн у Лондоні було вирішено увічнити пам’ять про сміливий вчинок студентів-патріотів і встановити Міжнародний день солідарності студентів 17 листопада. Відзначати свято почали з 1946 року, щорічно. Тоді у Празі святкування Дня студентаофіційно підтвердили на Всесвітньому конгресі студентів. Це святовідзначається і в наші дні в багатьох країнах світу. Його проведенню передує також Міжнародний студентський тиждень боротьби за мир і дружбу. 
В Україні відповідно до Указу Президента України № 659/99 від 16 червня 1999 року також щорічно 17 листопада відзначається Міжнародний день студента.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...