БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 21 травня 2018 р.

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ОГЛЯД


21 травня відділом інформаційно-бібліографічного обслуговування було проведено бібліографічний огляд на тему: "Лауреати Національної премії імені Тараса Григоровича Шевченка 2018 року". До бібліотеки гостинно завітали учні 8-класу Полтавської ЗШ I-III ступенів № 18. 
Шевченківську премію з літератури 2018 року отримала авторка 45 поетичних і прозових книжок та 17 тисяч картин, українка, що живе у Мюнхені, Емма Андієвська. Обрано її за п’ять книг – "Міста-валети", "Бездзигарний час", "Шухлядні краєвиди", "Маратонський біг" і "Щодення: перескопи". 
Андієвська – одна із найцікавіших постатей, яку час зберігає для нас, аби продемонструвати, що людина не має права загубитися в чужому світі, коли вже судилося покинути свій. Перебування на чужині не позбавило художницю і письменницю того, що полюбилося в дитинстві – спільності з Україною. 
"Для мене Україна – на кожному клаптику, де хтось говорить українською" - говорить Андієвська. У свої 87 років Емма Андієвська випромінює невичерпну енергію, працює по 10 годин на добу, малюючи нові картини та складаючи поетичні збірки. 
ЇЇ манера оповідати вибудована на бездоганному українському синтаксисі. Читаєш речення – як пісню співаєш, бо вона мелодійно перекочується на язиці – і ти просто насолоджуєшься від того, як усе припасовано, доцільно, довершено. "...вона геніальна. Незаперечно геніальна і то у рідко високій мірі" - так за неї сказав Еммануїл Райс.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...