БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 12 січня 2018 р.

ШАРЛЬ ПЕРРО

Французький письменник, казкар, 
засновник світової літературної казки.
Шарль Перро 
(1628-1703)
Народився Шарль Перро в родині юриста. Батьки прагнули дати синам найкращу освіту. І сини їм за це віддячили: один став уславленим письменником, а інший – знаменитим архітектором. Коли туристи приїздять у Париж милуватися Лувром – одним з найкращих музеїв світу, то віддають шану братові Шарля – Клоду. Саме він побудував фасад і луврську колонаду. Шарль Перро став видатним королівським чиновником, жив у Парижі, за наукові та мистецькі заслуги 1671 р. був обраний членом Французької академії. На королівській службі Шарль Перро перебував 20 років, проте за ретельне виконання обов'язків жодної винагороди не отримав. Перро писав серйозні наукові книги, а казка стала його захопленням, тому вигадані ним чарівні історії він видавав під іменем свого сина. До того ж він хотів прославити улюбленого сина й допомогти йому зробити кар'єру при дворі. 19-річний П'єр отримав дворянський титул і ввійшов у коло близьких друзів принцеси. Однак через півроку у вуличній бійці він заколов ровесника, сина теслі. П'єра заарештували, а мати убитого розпочала проти нього судовий процес.
Перро насилу вдалося витягнути сина із в'язниці. Він заплатив жінці 2079 ліврів, і П'єра відпустили. Батько купив йому чин лейтенанта у королівському полку, і той відбув на фронт. 2 травня 1700-го він загинув у бою. Шарль тяжко переживав трагедію.
16 травня 1703 року Шарль Перро пішов з життя. Йому було лише 75 років. Поховали його на паризькому кладовищі Сен Бонуа. На початку ХІХ століття у зв'язку із закриттям кладовища, останки Шарля Перро були перенесені до підземного некрополя церкви Сен Бонуа.
Але доки читають його казки, живе пам'ять про нього. Казки – справа давня. Вони прийшли з тих часів, коли не було ані книги, ані письменників. Але Шарль Перро зумів переповісти те, що чув від няні з дитинства таким чином, що його казками зачитувалися не лише діти, але й дорослі. На сюжети казок Перро створено опери "Попелюшка", "Замок герцога Синя Борода", балети "Спляча красуня", "Попелюшка", багато фільмів мультфільмів.
КНИГИ:
  1. Перро, Шарль. Кіт у чоботях [Текст] : казка / Ш. Перро. – Х. : Ранок, 2001. – 9 с. 
  2. Перро, Шарль. Попелюшка [Текст] : казка / Ш. Перро. – Х. : Ранок, 2001. – 10 с. 
  3. Перро, Шарль. Ріке-чубчик [Текст] : казка / Ш. Перро. – Х. : Ранок, 2001. – 9 с.
  4.  Перро, Шарль. Синяя борода ; Кот в сапогах : сказки / Ш. Перро. – К. : Інтерпрес ЛТД, 1996. – 12 с. 
  5. Перро, Шарль. Спляча красуня [Текст] : казка / Ш. Перро. – Х. : Ранок, 2001. – 10 с. 
  6. Перро, Шарль. Хлопчик-мізинчик [Текст] : казка / Ш. Перро. – Х. : Ранок, 2001. – 10 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...