БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 31 січня 2018 р.

У ПОЛТАВІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ВИДАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ПИСЬМЕННИКУ ПЕТРУ РОТАЧУ

30 січня у Полтавській обласній бібліотеці імені І.П.Котляревського відбулася презентація двох видань, присвячених українському письменнику з Полтави Петру Ротачу.
Видання створені спільними зусиллями працівників бібліотеки, науковців та викладачів Полтавського національного педагогічного університету. Сьогодні презентували дві книги: бібліографічний покажчик та особовий фонд Петра Ротача.
Як повідомляє головний бібліотекар відділу краєзнавства Ганна Дідусенко, джерелами покажчика слугували картотеки та каталоги ПОНУБ імені І. П.Котляревського. Метою такого покажчика є ознайомлення широкого кола читачів із цією непересічною особистістю. Загалом він містить джерела з 1966 по 2017 роки. Остаточний добір літератури закінчили у квітні 2017-го. Цей покажчик є першим випуском серії "Видатні краєзнавці Полтавщини", яку започаткували працівники бібліотеки.
До особового фонду входять документи, які письменник збирав протягом усього свого життя та передав державному архіву. А видання, зазначені в бібліотечному каталозі, можна знайти в Полтавській обласній бібліотеці та бібліотеці ПНПУ.
Долучився до видання книг, присвячених Петру Ротачу і Тарас Пустовіт, член правління Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
"Петро Петрович Ротач був "своїм" у бібліотеці, в педагогічному університеті, в нашому архіві. Це видання характеризує його як вченого, літературознавця, людину з колосальним енциклопедичним багажем знань. І разом з тим, він був відкритим, не тримав ці знання в собі. Дарував свої надбання різним міським установам, бібліотекам", ‒ говорить Тарас Пустовіт.
Син Петра Ротача ‒ Олександр Ротач говорить, що видання є дуже цінним не тільки для науковців чи дослідників, а і для всіх поціновувачів літератури:
"Я сподіваюсь, що завдяки таким виданням буде продовжуватися справа батька. Ми зараз плануємо видати до друку перший том другої капітальної роботи Петра Ротача – «Літературна Полтавщина». Дуже хочеться, щоб це видання було опубліковане саме на Полтавській землі".
Присутній на заході ректор ПНПУ імені В. Г. Короленка Микола Степаненко зазначив, що наразі готуються документи для затвердження обласної премії краєзнавчих робіт імені Петра Ротача.
Презентовані сьогодні книги, з накладом у 100 примірників, передадуть бібліотекам області та міста.
Довідка
Петро Ротач (1925 – 2007) – український письменник, критик, поет та літературознавець. Друкуватися почав у 1940 році у місцевих та столичних виданнях, а також у російській та європейській періодиці.
Член Національної спілки письменників України з 1992 року. Лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Панаса Мирного (2000). Нагороджений Грамотою Полтавського фонду імені Симона Петлюри "За жертовну діяльність на ниві української культури" (1995). Почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців (з 1993). Почесний член Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка (1998).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...