БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

суботу, 5 листопада 2016 р.

ЧАРОДІЙ СЛОВА

Вінграновський М. С.
(1936-2004)
75 років від дня народження 
Микола Степанович Вінграновський (1936-2004) - поет, прозаїк, кіноактор, кінорежисер, сценарист. Народився в місті Первомайську на Миколаївщині. Звідси пролягли дороги його великої долі. Дитинсво та юність письменника припали на тяжкі роки війни. Рано спізнався він з людським горем, проте ні голод, ні нестатки, ні жорстока реальність не зруйнували і не притупили його поетичної душі.
Перша збірка "Атомні прелюди" побачила світ 1962 року. В "Атомних прелюдах" вивільнялася величезна духовна енергія особистості, зникла розмежованість громадянського й особистого, історичного й сучасного. 
Цього митця називають першим з-поміж рівних у плеяді шістдесятників, хоча сам він себе не зараховував до цього покоління. 
Нa відміну від багатьох шістдесятників, які з кінця 80-х років минулого століття захопилися політикою та пошуком керівних посад, Вінграновський зберіг вірність творчому покликанню. Єдиною керівною посадою (і то неоплачуваною), було головування від 1989 по 1993 рік в українському відді­ленні ПЕН-клубу. 
Помер 26 травня 2004 року в Києві внаслідок тяжкої хвороби, похований на Байковому кладовищі.
БІБЛІОГРАФ РЕКОМЕНДУЄ:
  • Вінграновський, Микола Степанович. На срібнім березі : вибране / М. С. Вінграновський. - 2-ге вид. - [К.] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. - 256 с.  
  • Вінграновський, Микола Степанович. На срібнім березі : поезії / М. С. Вінграновський. - К. : Молодь, 1978. - 95 с. 
  • Вінграновський, Микола Степанович. Поезії / М. С. Вінграновський. - К. : Дніпро, 1971. - 175 с. 
  • Вінграновський, Микола Степанович. Сіроманець : повісті, оповідання / М. С. Вінграновський. - Одеса : Маяк, 2008. - 164 с. 
  • Вінграновський, Микола Степанович. Северин Наливайко : роман / М. С. Вінграновський. - К. : Веселка, 1996. - 366 с : 
  • Вінграновський, Микола Степанович. Цю жінку я люблю : лірика / М. С. Вінграновський. - К. : Дніпро, 1990. - 205 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...