БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 1 листопада 2016 р.

155 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ДНІПРОВОЇ ЧАЙКИ

Дніпрова Чайка
Дніпрова Чайка – літературний псевдонім української письменниці Людмили Олексіївни Березиної (Василевської). Народилась 1 листопада 1861 р. у родині священика у селі Карлівка Херсонської губ. (Нині це село Зелений Яр Доманівського району Миколаївської області). Відома Дніпрова Чайка і як дитяча письменниця.
В 1885 р. вона переселилась до Херсона, де познайомилась з українським інтелігентом (губернським статистиком) Фефаном Олександровичем Василевським. Невдовзі вони оженились, мали дітей – Оксану, Вячеслава, Наталку.
Літературна діяльність Дніпрової Чайки розпочалась ще в
гімназії. В 1885 р. в одеському українському альманасі «Нива» були опубліковані її перші твори. В подальшому вона друкувала свої твори у Галичині (в альманасі «Перший вінок», журналах «Правда», «Зоря», «Дзвінок»). Серед її творів – поезії, драми, казки, оповідання, переклади.

Велика творча дружба поєднувала Дніпрову Чайку з Миколою Лисенком. Для нього вона написала лібретто трьох дитячих опер («Коза-дереза», «Пан Коцький», «Зима і весна»), з її голосу Лисенко записував народні пісні.

Померла письменниця 13 березня 1927 в с. Германівка (нині Обухівського району Київської обл.). Похована у Києві на Байковому кладовищі.
Вірш поетеси:
Тарасова думка
«І день іде, і ніч іде…»
Колись той праведник молив,
Аж голову схопивши в руки,
Щоб швидше край наш просвітив
Апостол правди і науки.
Летять года, десятки літ –
Все ж, голову схопивши в руки,
Дивуємо: чом правди світ
Не сяє там, де світ науки?
Раділи ж ми: в наш темний край
Зайшла жаданая наука –
Чому ж в храмах її не рай,
А зло панує, брехні й мука?
Засяло сонечко на час
Та й заховалося за хмару,
Бо – приблудилася до нас
Тільки одна з святої пари!..

БІБЛІОГРАФ РЕКОМЕНДУЄ:
  • Дніпрова Чайка Проводи Сніговика-Снігуровича [Текст] / упоряд. О. Колініченко. - К. : Школа, 2009. - 208 с. : тв. - (Хрестоматія школяра) 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...