БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 16 грудня 2015 р.

КОБЗАРІ НАШОГО КРАЮ

Кобзарство – самобутнє явище світової культури, предмет нашої гордості. Вивчення його допоможе глибше збагнути духовну спадщину наших предків. 
Кобзарство в Україні – це легендарний спів народних мандрівних співців, що водночас були і творцями, і носіями, і виконавцями народної пісні. Воно має глибоке коріння і нероздільну історію зі своїм народом. 
Кобзарі упродовж століть зберігали духовний генофонд народу, будили в ньому національну свідомість, передавали тисячолітню мудрість, розкривали правду життя, закликали до активності, згуртованості, боротьби зі злом. Їх просвітницька діяльність заборонялася, їх сотнями нищили, приречували на вимирання. Разом зі знищенням кобзарів, нищився і неоціненний духовний спадок України – думи, історичні пісні, звичаї, мова, знання древності та історії. 
Кобзарі в своїх епічних творах оспівували героїв повстань і національно-визвольної війни, переказували під рокотання струн простим неписьменним людям драматичну історію свого народу.
Багата наша Полтавщина на таланти. Вона подарувала Україні і світові чимало імен, що яскравіють у вінку національної духовності. Але найбільше дала земля обдарованих людей, які присвятили своє життя бандурі.
Полтавська школа гри на кобзі не є типовою і займає якесь середнє місце між двома школами: чернігівською та харківською. Видобувають на кобзі звук биттям пальців по струнах, причому в ударах по струнах не лише бере участь пучка пальців, але й ніготь.
Кобзарям приписували найрізноманітніші злочини. Доходило навіть до того, що чиновники Полтавської губернської управи, наприклад, стверджували, ніби кобзарі сприяють розвиткові бродяг і готують з них контингент для арештанських рот.
Відомий кобзарезнавець зі Львова Богдан Жеплинський склав реєстр музик, знищених більшовиками в 30-х роках. У цьому переліку замордованих радянською владою народних співців-мучеників майже два десятки кобзарів з Полтавщини.
Біобібліографічне досьє присвячене трагічним сторінкам кобзарів нашого краю, їхньому багаторічному шляху та мистецьким досягненням, за які вони були репресовані та зазнали переслідувань з боку влади. Матеріал розміщений в алфавітному порядку прізвищ кобзарів. Використаний
матеріал брався з періодичних видань, довідників, збірників, які є в наявності у бібліотеці та з деяких сайтів мережі Інтернет.
Вже немає в живих славних бандуристів землі полтавської. Але не вмре голос бандури, бо залишили ці патріархи народного інструмента після себе велику пам'ять ... Бо несли через пісню правду про Україну

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...