БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 1 березня 2024 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КОТІВ

День кота  це добре і миле свято, присвячене найпопулярнішим домашнім тваринам у світі та їхнім власникам. Коти роблять наше життя радіснішим і веселішим, і навіть їхні витівки розчулюють господарів, а не дратують їх. В цю дату можна привітати знайомих власників кішок. А якщо у вас є кіт, то найкращий спосіб відзначити цю дату  вусатому другу частування чи нову іграшку.
У свята є кілька дат. Наприклад, Міжнародний день кішок 8 серпня відзначають у багатьох країнах з ініціативи Фонду захисту тварин Америки.
17 лютого відзначається День кота у Європі. Урочистість створена з ініціативи італійської журналістки на згадку про всіх чорних кішок, убитих під час інквізицій. Цю дату відзначають європейські власники кішок.
Котики здавна привертають увагу митців та письменників й нерідко опиняються серед персонажів казок і оповідок для дітей. Красиві та вправні, розумні й кмітливі коти захоплюють і чарують малюків та їхніх батьків, а чарівники-автори не втомлюються вигадувати історії про пригоди пухнастиків. От і серед українських книжкових видань котяча тема користується попитом і, буквально, виграває всіма барвами і породами.
В бібліотеці є "купа мала" книжок про вусатих і хвостатих - і всі улюблені, бо, по-перше, котиків ми дуже поважаємо, а, по-друге, не зважаючи на спільну тематику, всі ці твори небезпідставно претендують на оригінальність.

Цікаві факти про котів

  • Коти сплять у середньому 70% доби – більш як дві третини свого життя.
  • У кожного кота свій унікальний відбиток носика – це як відбитки пальців у людей.
  • В Японії є Храм кішок, побудований на честь 7 котів, які в 17 столітті служили японським воїнам.
  • Коли у древнього єгиптяниниа вмирала кішка, вся родина сумували і голила собі брови.
  • Коти дуже чутливі до вібрацій і можуть відчути землетрус на 15 хвилин раніше від людей.
  • Найпопулярніша порода котів у світі – перська. Після них ідуть мейн-куни та сіамські.
  • Вуха кішки складаються з 20 м'язів.

Бедуаєр Камілла де ла. Великі коти / К. де ла Бедуаєр ; [пер. з англ. А. Мішти]. – [Київ] : КМ-БУКС, [2021]. – 48 с.
Цікаві факти, чудові ілюстрації, веселі вікторини, дотепні малюнки! Дізнайтеся, про життя великих котів у дікій природі! Відкрийте для себе світ великих котів завдяки 100 фактам про їхній спосіб життя, манеру полювання, місця помешкання та виховання дитинчат. Довідайтеся, як відпочивають снігові барси, чому в леопардів є комора, и як ми можемо допомогти вижити великим котам! Книжка містить цікаву інформацію про життя великих котів у дикій природі. Кожен факт супроводжується чудовими ілюстраціями й фотографіями.

Візьми собі удачу // Загадки і таємниці. – 2023. – № 2. – С. 7.

Гірш Е. Наука в коміксах : Коти : природа і піклування / Е. Гірш ; [пер. з англ. С. Орлової]. – Харків : Vivat, 2021. – 126 с.
Книга допоможе дітям знайти котів. Здається, що вони всюди. Вихованці захопили наші будинки і, навіть, перебралися в простір інтернету. Цей комікс розповість, як пухнастикам вдалося стати домашніми улюбленцями, яка в них статура, як вони полюють і чому іноді так солодко муркочуть. Разом з грайливим персонажем, кмітливим котеням, ви дізнаєтеся багато цікавого про життя різноманітних котів і киць, у тому числі і хижих.

Герберт С. Галерея котів : кототека окультурених котів / С. Герберт. – [2-ге видання]. – [Київ] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, [2021]. – 318 с.

Чарівні й вигадливі акварелі Сьюзан Герберт відтворюють знамениті сцени живопису, театру, опери та кіно за допомогою чудового розмаїття котячих персонажів. Перша зупинка – світ мистецтва, де пухнасті мордочки і котячі хвостики визирають із шедеврів живопису. Згодом коти виходять на сцену і грають у найулюбленіших шекспірівських п’єсах та в найбагатших оперних постановках. Наприкінці ми заглядаємо в Голлівуд, де коти грають головні ролі практично всюди: від великобюджетних епічних стрічок до культової класики, вживаючись у велич золотої ери кінематографу. Котячі фантазії Сьюзан Герберт зачарували вже ціле покоління відданих прихильників. Ця добірка найкращих робіт з її життєвого доробку неминуче зачарує ще багато сердець.

Громко Є. Коти – історія експансії в наше життя / Є. Громко // Школа Юного Вченого. – 2018. – № 1-2. – С. 60-65.

Громко Є. Коти "Made in Ukraine" / Є. Громко // Колосок. – 2018. – № 11. – С. 28-31.

Дикі та свійські тварини і птахи: риби, комахи, земноводні, плазуни, гризуни // Кононенко О. А. Українська міфологія. Символіка / О. Кононенко. – Харків : Фоліо, 2020. – С. 24-56.

Ковінька О. І. Коти і котячі хвости : гуморески / О. І. Ковінька. – Київ : Радянський письменник, 1964. – 327 с.

"Комнатный тигр" // Сядро В. 100 знаменитых загадок природы / В. Сядро. – Харьков, 2006. – С. 122-127.
Кочмар С. Найбільша порода домашніх котів у світі / С. Кочмар // Паросток. – 2023. – № 2. – С. 33-34.
Магия кошек : Как впустить в свой дом удачу / [составитель Н.
 Ревенко]. – Харків : Клуб Семейного Досуга, 2019. – 270 с.

Людина все більше переконується, що кішка має унікальні здібності. Не дарма давні єгиптяни вважали кішок божествами та поклонялися їм. Багато стародавніх релігій шанували цих тварин, вірячи, що вони здатні перебувати в кількох світах одночасно.
А ще кішкам вдається розслабити нас після важкого робочого дня, заспокоїти, зарядити позитивом, врятувати від стресів сучасного життя. Магія, чи не так? Незбагненна містична сила, з якою ми часто стикаємося у повсякденності. І навчиться контролювати цю силу, використовуючи її для залучення удачі та благополуччя, може кожен. Все, про що таємниче мурчать і мовчать кішки, – на сторінках цієї книги.

Паркер Стів. Коти і кошенята / С. Паркер ; [пер. з англ. К. Козачук]. – [Київ] : КМ-БУКС, [2018]. – 48 с.
Книжка містить 100 феноменальних фактів, чудові ілюстрації та завдання, які допоможуть дітям дізнатися все важливе про наших друзів-котів. Вони ознайомляться з типовими рисами диких і домашніх котів, навчаться піклуватися про своїх домашніх улюбленців.

Родик К. Коти й собаки на війні / К. Родик // Україна молода. – 2024. – 17 січ. – С. 13.

Ступчук Л. Ішов кіт через ліс / Л. Ступчук // День. – 2018. – 9 -10 листоп. – С. 32.

Чотирилапий витівник : [все про котів] // Шкільна бібліотека. – 2020. – № 8-9. – С. 12-14.

Шквиря М. Рік із життя лісового кота : [Червона книга України] / М. Шквиря // Колосок. – 2017. – № 2. – С. 20-25.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...