БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 11 березня 2024 р.

ШЕВЧЕНКІВСЬКА ПРЕМІЯ 2024 : НОМІНАЦІЯ "ЛІТЕРАТУРА"

Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине...
От де, люде, наша слава,
Слава України!



У 2024 році лауреатами премії у категорії «Література» стали:
Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка»
Ярина Чорногуз за книгу поезії «[dasein: оборона присутності]»

Ярина Чорногуз за освітою – філологиня, а за покликанням – поетеса. Але тепер вона на передовій, служить бойовим медиком. У 2019 вона стала парамедиком. Вторгнення РФ зустріла на передовій. З морпіхами Ярина пройшла пекло під Попасною, Маріуполем та Бахмутом. Службу в ЗСУ Ярина поєднує з вихованням доньки.
Як написав у передмові до збірки поезій розвідниці Ярини Чорногуз український філософ Вахтанґ Кебуладзе: «коли одною з військових виявляється поетка, оборона присутності набуває нового виміру». Входить в список УП-100. Лідерство під час війни і отримала премію Women in Arts.

Поезії «[dasein: оборона присутності]» Ярини Чорногуз – це своєрідні листи з фронту, листи з передової, де ти не знайдеш опису бойових дій чи переліку звільнених територій, де квадратні дужки – важлива частина назви. Це листи про біль від утрати загиблих побратимів та посестер, листи про буття на війні тут і зараз, про усвідомлення та прийняття власного вибору піти воювати, листи про те, як виглядатиме світ після всього цього болю, що розриває зсередини. Листи про те, як виглядає оборона твоєї присутності в цьому світі.
Ці тексти Ярина написала за останні півтора року ротації на фронті, значна частина якої припала на повномасштабну війну. «У цій добірці, – пише Ярина, – промовлятиме моя пам’ять про Скадовськ і морське узбережжя Херсонщини, Сєвєродонецьк та Маріуполь, висоти над Новоайдаром, дорогу Бахмут-Лисичанськ і села по той бік Сіверського Дінця, річки, яка стала українським Стіксом. І всі вони відчуваються мені як ще одна мала батьківщина, бо вони переміряні нашими кроками вздовж і впоперек. Деякі вільні й оборонені, більшість з них – ще належить звільнити».

Дмитро Лазуткін – український поет, журналіст, телевізійний продюсер, спортивний коментатор. З 2023 року проходить військову службу у складі 47 ОМБр «Маґура» ЗС України
«Від початку війни я отримав акредитацію Міністерства оборони, як кореспондент, який може працювати в зоні бойових дій. Відповідно, це наклало відбиток на те, що було написано. Важко було вирішити, чи залишати цю книгу в початковому варіанті, або все таки додавати нові тексти. Я повагався і зрозумів, що зараз час цих віршів та інтегрував їх у книгу. Як на мене, вийшло дуже органічно», – розповів Лазуткін.
Дмитро Лазуткін відомий як автор текстів пісень гурту «Kozak System». Зокрема, це «Реквієм» і «Така спокуслива».

Збірка «Закладка» вийшла у Видавництві Старого Лева.
Спочатку книга планувалася як збірка ліричних текстів, але війна внесла свої корективи. Як стверджує автор, його книга – це своєрідний поетичний репортаж та поетична фіксація реальності. У ній зібрано чимало текстів із часів АТО та волонтерських поїздок на схід України. Орієнтовно чверть віршів написані вже з початку повномасштабної війни. «Всі історії, які є в нових текстах, побудовані на реальних персонажах та подіях. Зокрема, там тексти, навіяні подіями в Маріуполі, поїздками в Бахмут, Дергачівський район на Харківщині», – додав Лазуткін.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...