БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 21 жовтня 2022 р.

РОЗСОХА ЛЮДМИЛА ОЛЕКСАНДРІВНА

Знай наших
Краєзнавець. Літературознавець. Мовознавець.
Генеалог. Лауреат літературно-мистецької премії ім. Антона Шевченка.
Заслужений працівник культури.
Народилася 21.10.1947, с. Козачка Зміївського р-ну Харківської обл.
1962 року закінчила Козачанську восьмирічну школу, 1965 року – Таранівську середню школу Зміївського району. 1970 року закінчила філологічний факультет (відділення української мови та літератури) Харківського державного університету. З 1969 року в шлюбі зі Станіславом Розсохою, поетом. Учителювала в с. Мажарці Кегичівського району на Харківщині.
Від 1972 року оселилася в Миргороді Полтавської області. Працювала на педагогічній ниві, в 1973 – 1996 роках була на посаді наукового співробітника Миргородського літературно-меморіального музею Давида Гурамішвілі, працювала методистом із музейної роботи Миргородського краєзнавчого музею. З 1997 року працювала на посаді заступника директора з наукової роботи Миргородського краєзнавчого музею. За роки невтомної подвижницької праці Людмила Олександрівна стала автором таких книг: "Миргородський музей Давида Гурамішвілі", "Миргородська старовина", "Грузини в Україні. Шляхами Давида Гурамішвілі", "Козацькі місця на Миргородщині", "Села і хутори Миргородщини ХVІІ– ХХ ст.", "Сорочинський Святомихайлівський монастир", "Миргородщина козацька і гоголівська", "Павло Маляр", "З історії миргородських вулиць", "Миргородські історичні етюди", "Миргородські кобзарі й бандуристи", "Миргородська повінь: про добу Української революції 1917–1921 рр.", "Предківщина: з історії Миргородського краю". В її науковому доробку також понад 400 публікацій у наукових збірниках, енциклопедичних виданнях та часописах.
Займалася активною громадською роботою. В 1989–1992 роках створювала перші національно-демократичні організації на Миргородщині, ініціювала створення незалежної преси, редагувала першу миргородську демократичну газету "Майдан". Член Народного Руху України з 1989 р., член всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, Союзу Українок, Миргородського районового козацького товариства "Миргородський полк Українського козацтва". В 1994–2001 роках була членом виконкому Миргородської міської ради. Виборола звання "Людина року – 1999" міського рейтингу популярності в номінації "Журналіст року".

Працівники сектору краєзнавчої літератури та бібліографії Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара вітають шановну ювілярку Людмилу Олександрівну і бажають міцного здоров’я, благополуччя, успіхів, поваги й шани від людей, любові від рідних і близьких, добра і достатку, безмежної енергії й наснаги у відповідальній та благородній краєзнавчій і письменницькій роботі!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...