БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 6 жовтня 2022 р.

ВСЕВОЛОД МЕЙЕРХОЛЬД

Влітку 1906 року Полтаву відвідала знаменита театральна трупа "Нова драма", що об'єднувала учнів К. С. Станіславського. На чолі артистів був В. Е. Мейерхольд.
До репертуару "Нової драми" входили кращі твори  драматургії. Кожний виступ полтавці зустрічали захопленно, вистави йшли при переповненому залі. Найбільше вразив глядача Мейерхольд. Його виконання відзначалося зворушливою, емоційно-насиченою грою, своєрідним трактуванням переживань героїв. Всеволод Емільєвич мав дивовижний дар перевтілення. Важко було повірити, що таких різних героїв представляє одна людина.
У Полтаві артисти познайомилися з представниками місцевої інтелігенції, зокрема, родинами В. Г. Короленка та С. Я. Оголевця. Дотепний, гарячий співрозмовник, іноді навіть різкий в оцінках, Мейерхольд примушував себе слухати і за столом ставав центром жвавих, цікавих розмов.
Теплими літніми вечорами актори дослухалися до народних пісень, якими дзвеніла тогочасна Полтава. Як подобалися їм задумливі пейзажі, світло вечірньої зорі, чарівні хатки, оторочені сріблом тополь!
Кошти з двох вистав актори "Нової драми" віддали на користь бідних учнів з реального училища. І це була не данина моді чи показна демонстрація. Мейерхольд і його колеги виявляли відданість життєвій правді не тільки на сцені. Ця риса була часткою їхнього світогляду, свідченням справжньої інтелігентності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...