БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 12 жовтня 2022 р.

БІЛОУС ВОЛОДИМИР ФЕДОРОВИЧ

Володимир Федорович Білоус народився 12 жовтня 1937 року на хуторі Дереківщина Лохвицького району Полтавської області. Закінчив Лохвицьку вечірню школу. 
З 1959 по 2001 рр. працював слюсарем-лекальником на Лубенському заводі "Комсомолець". Майстерності фотографувати навчився самотужки. Перші фотознімки зробив у 1952 році і з тих пір фотографія – його основне захоплення. Велика серія робіт присвячена місту Лубнам та його мешканцям. 
Фотокіноматеріали В. Білоуса стали основою документального фільму "Григір Тютюнник" (Луганська кіностудія – Т. Дейнегіна), відеофільму "Здрастуй, княгине Сула" (режисер – письменник Григорій Білоус). Знімки друкувалися в журналах "Советское фото", "Вітчизна", "Дніпро", "Київ", а також використовувались як ілюстрації до книг: "Григір Тютюнник" (зібрання творів у двох томах, видавництво «Радянський письменник», Київ 1984р.), "Вічна загадка любові" (Київ, 1988 р. видавництво "Радянський письменник"). 
Персональні виставки (більше 20): Київ, Лубни, Миргород, Чорнухи, Лохвиця, Полтава. 
Виставка "Григір Тютюнник, його друзі та прототипи літературних персонажів" відбулася у Спілці письменників України в 1996 році. Того ж року ця виставка, але зі зміненою назвою – "Григір Тютюнник зблизька" експонувалася у Києво-Могилянській академії. 
У 1997 році близько 15 робіт фотохудожника із циклу "Життя без ретуші" та знімки із серії "Курган Скорботи" були передані Федором Габелком, відомим політичним діячем діаспори, в Український дім, Мельбурн, Австралія і з тих пір знаходяться у постійній експозиції. У 1999-2000 роках створив сюрреалістичну серію "Сновидіння". В Київському видавництві "Твій Інтер" (2005) видано фотоальбом "Григір Тютюнник і його епоха у фотографіях Володимира Білоуса". 
Лауреат міжнародного фотоконкурсу 2000 року, започаткованого газетою "День" та фірмою "Кодак – Україна" та володар призу глядацьких уподобань на цьому конкурсі. Володимир Федорович стає лауреатом міжнародної премії ім. Дмитра Нитченка (Австралія) як фотохудожник. Лауреат літературно-мистецької премії ім. Володимира Малика, автор фотовиставки про письменника. Організатор і натхненник народного фотоклубу "Софіт", Володимир Федорович був творчим наставником для багатьох молодих фотохудожників. За його активної участі було влаштовано більше тридцяти виставок учасників фотоклубу "Софіт" в галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею імені Г. Я. Стеллецького, а також у Полтаві, Миргорді, Чорнухах, Вовчицькому історико-краєзнавчому музею ім. І. І. Саєнка. 
Був палким патріотом України, рідного краю. 
10 травня 2014 року на 77-му році Володимир Білоус пішов з життя. 
Володимир Федорович - член Національної спілки фотохудожників України член Національної спілки журналістів України, лауреат міжнародної премії ім. Дмитра Нитченка. 
ЛІТЕРАТУРА 
  • Плотникова Р. "Він шукає її півстоліття...": фотохудожнику В. Ф. Білоусу / Р. Плотникова // Плотникова Р. Без фіранок: поезії. – Лубни: "Лубни", 2013. – С. 153-154. 
  • Світлій пам’яті Білоуса Володимира Федоровича: [фотохудожник, 1937-2014: некролог] // Лубенщина. – 2014. – 17 трав. – С. 8. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...