БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 7 липня 2022 р.

РОЙ ПЕТРО ЛЕОНТІЙОВИЧ

Знай наших
("вогняні" пілоти 1941-го, уродженці полтавського краю)

(1917, с. Вільшана Полтавської губернії – 24.08.1941) – лейтенант, командир ланки винищувальної авіації.
В одному з жорстоких боїв, коли мотор літака був виведений з ладу, спрямував палаючу машину на центр переправи через Дніпро. Відомостей про нагороду не знайдено.
24-річний Петро був досвідченим, мужнім і відважним пілотом: воював на Халхін-Голі, брав участь у боях проти білофіннів. Війна з фашистами застала його на західному кордоні.
Ворог рвався на лівий берег Дніпра, йому вдалося навести переправу через річку. Завдання знищити її отримали три льотчики, в т. ч. Петро Рой. Під кожний літак підвісили фугасно-осколочні бомби.
Відважну трійку винищувачів ворог зустрів сильним зенітним вогнем. У небі з'явилось двадцять фашистських літаків. Зав'язався нерівний бій. Рой залишився один.
З усіх боків на нього насідали "мессершмітти", одного з яких Петро Леонтійович знищив. Та сили були нерівні. І наш поранений земляк прийняв сміливе рішення. Так воював і загинув син полтавського хлібороба.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...