БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 10 квітня 2024 р.

КНИГИ З ДОПОВНЕНОЮ РЕАЛЬНІСТЮ

Всі ми знаємо про користь читання паперових книжок і бажаємо прищепити дітям любов до них. Проте малеча більше полюбляє бавитись із гаджетами. У сучасному світі є багато рішень цього питання – ґаджети, наприклад, можуть допомагати полюбити книжки.
Те, що читання розвиває грамотність, збільшує словниковий запас, тренує пам’ять знають усі. Але чи відомо вам, що читання також корисне для розвитку творчих здібностей та емпатії, на відміну від гаджетів? Річ у тому, що події та переживання персонажів у книгах описуються дуже детально, даючи читачу можливість поставити себе на місце героїв. Це неймовірно цінне вміння для дитини, й існує думка, що його неможливо здобути іншим шляхом.
Ґаджети по-своєму теж корисні. Завдяки їм ми дивимося фільми та мультики, слухаємо музику. До того ж, наразі розробники програм пропонують безліч додатків та ігор, що сприяють розвитку пам’яті, логічного мислення, надають нову інформацію про навколишній світ.
Для багатьох видавців і читачів питання «ґаджет vs книжка» досі постає саме як проблема, адже динаміка й технічні можливості віртуального світу переважають книжковий. Однак якщо розглянути це з іншого боку, то сучасні можливості допомагають розкривати книжкові історії глибше. Адже саме віртуальна і доповнена реальність дають змогу читачеві інтерактивно взаємодіяти із сюжетом, а не лише спостерігати за ним.
Що таке доповнена реальність?
Візуальні способи сприйняття інформації часто привабливіші, ніж виключно текстові. Зокрема, дедалі більшої популярності набувають технології доповненої реальності.
Доповнена реальність (AR) – це внесення віртуальних елементів у реальне середовище, щоб покращити його сприйняття. На відміну від віртуальної, доповнена реальність лише додає ці штучні елементи у наявний світ, а не створює новий. Для доповненої реальності зазвичай достатньо смартфона зі спеціальним за стосунком.
Застосування AR у бібліотеках
Бібліотека – публічне місце, де зокрема теж доречно застосовувати технології AR, щоб зробити їх доступними для великої кількості людей.
Доповнена реальність може бути частиною екскурсії з використанням аудіо, відео, 3D-елементів і анімації.
Україна має ще не реалізований потенціал для застосування технологій AR у бібліотеках.
Яскравим прикладом використання доповненої реальності в закордонних бібліотеках є мобільний за стосунок librARi.
Людина наводить свій пристрій із застосунком на книжковий стелаж: так програма допомагає знайти потрібну книжку в бібліотеці і радить додаткову літературу.
AR-технології у книжках
Але передусім для читачів цікавим є використання новітніх технологій безпосередньо в книжках. У доповненій реальності фізичний і цифровий світ можуть взаємодіяти буквально. Наприклад, читачі можуть спостерігати, як герої книжок оживають, рухаються чи спілкуються, і навіть впливати на сюжет. Особливо популярні такі книжки серед дітей. Адже вони дають змогу сучасній дитині не вибирати ґаджет чи книжку, а насолоджуватись новим форматом дозвілля, який об’єднує і те, і інше.
Варто подивитися на сторінки через смартфон, як ілюстрації починають рухатися, ба більше переносять юного читача у віртуальну версію книги.
Ілюстрації в цих книжках рухаються, як 3D-мультфільми, а персонажі розмовляють живими голосами.
Яскравим прикладом використання доповненої реальності в бібліотеках є книги з завантаженням безкоштовного додатку iEXPLORE. Шукайте інтерактивний значок активації сторінки і тримайте свій мобільний пристрій над тими сторінками книги, де побачити значок.

Хуснутдінов А. Нокс. Крізь свідомість
/ А. Хуснутдінов. – [Київ] : Гамазин, 2019. – 32 с. : тв.
Антон Хуснутдінов у креативний спосіб спонукає дітей до читання. Він створив книжку та комікси із доповненою реальністю.
Якщо дітям набридає просто читати їх, вони беруть смартфон, сканують QR код та завантажують і встановлюють додаток на свій пристрій.
Поклади книгу на стіл. У головному меню додатка обери «Сканувати сцену» та піднеси камеру до ілюстрації на сторінці, де зображена іконка доповненої реальності.

Бедойер К. де ла. Доісторичні тварини
/ К. де ла Бедойер. – [Харків] : [Талант], [2017]. – 30 с. : тв. – (iEXPLORE («Я вивчаю»)).
Оживіть дивовижних вимерлих тварин. Познайомтесь з найбільшими, найстрашнішими і найрозумнішими тваринами, що колись жили на нашій планеті, від гігантських морських монстрів і лютих акул до величезних носорогів і страхітливих мавп.
Запустіть птеранодона в політ по кімнаті. Тримайтеся подалі від величезного гігантопітека!

Вілсон Х. Жуки
/ Х. Вілсон. – [Харків] : [Талант], [2017]. – 27 с. : тв. – (iEXPLORE («Я вивчаю»)).
Всередині ти знайдеш пригоди доповненої реальності, в тому числі: влаштуєш зі своїм другом двобій жуками-геркулесами!
Познайомишся з найбільшими, найстрашнішими і найкрасивішими жуками!
Відпустеш гігантську сколопендру поповзати по вашій кімнаті.


Монстри океану
. – [Харків] : [Талант], [2016]. – 31 с. : тв. – (iEXPLORE («Я вивчаю»)).
Пірни і розглянь зблизька найдивовижніших морських істот, створених природою!
Пограйте з гігантським крабом-павуком.
Спустіться у глибоководний батискаф і досліджуйте океанські глибини.
Вивчіть підводний світ, прочитайте цікаві факти про життя у глибинах океану. Зустрінетесь віч-на-віч з найбільшими, найлютішими і найдивовижнішими морськими істотами.



FastAR Kids Edu – це навчальний додаток для дітей з технологією розширеної реальності (AR), призначений для навчання та розвитку. У додатку AR FastAR Kids ви знайдете 3D-анімацію, AR ефекти, а також навчальний контент!
Завантажте безкоштовний додаток на смартфон чи планшет, або використайте QR-код.

Перша допомога
: [навчальний посібник для дітей]. – [Київ] : [ТОВ Фатсбінд Україна], [2019]. – 24 с. : тв. – (FastAR Kids edu). – (Моя шкільна бібліотечка). – («Жива книга» з доповненою реальністю і звуком).
Запустіть додаток і натисніть іконку книжки «Перша допомога».
Знайдіть секретний код в кінці книжки. Введіть його у додатку та активуйте книгу. Піднесіть камеру вашого пристрою до будь-якої картинки в книжці, герої оживуть і навчатимуть тебе, як не розгубитися і правильно діяти в складних ситуаціях.

Наш дім – планета Земля
. – Київ : FastAR Кids, 2023. – 88 с. : тв. – (FastAR Kids edu). – (Доповнена реальність + звук).
Уявлення про нашу Планету, її будову, рух Землі навколо Сонця, пори року, погоду та клімат, місячне затемнення, моря та океани, річки та озера, ландшафти, рослинний і тваринний світ та багато цікавих речей можна знайти в цій унікальній книжці.
Як утворюється нафта? Чому мігрують тварини? Що таке екологія?
І ще багато інших питань, відповіді на які можна отримати, прочитавши цю пізнавальну та захоплюючу книжку з яскравими малюнками.
Дослідивши цю книжку, ти зрозумієш , як важливо для нашого життя на Землі берегти ліси та водойми, не забруднювати повітря та охороняти природу!
DEVAR – це сімейна платформа доповненої реальності, яка забезпечує розважальні заходи для дітей та дорослих. Ви знайдете захоплюючі ігри AR, інтерактивні персонажі, дивовижні ефекти з камери, класні анімації та багато іншого!

Жива енциклопедія : «WOW! Чудеса світу» :
з безкоштовним мобільним додатком / [уклала і пер. з англ. Х. Атонова]. – [Одеса] : [Видавництво ФОП Т. П. Ульянова], [2021]. – 52 с. : тв. – (DEVAR).
Відвідуй чудеса світу в унікальному чотиривимірному просторі! Вчини інтерактивну подорож по найнеймовірнішим спорудам у світі: від Великої Піраміди в Гізі та Великого Китайського муру до Колізею та Тадж-Махалу. Дізнайся цікаві факти про кожне дивовижне диво, що сходить зі сторінок у вражаючій доповненій реальності!

Моя перша енциклопедія у доповненій реальності : Дивовижний транспорт
/ [уклала та пер. з англ. Х. Антонова]. – [Одеса] : [Видавництво ФОП Т. П. Ульянова], [2020]. – 48 с. : тв. – (DEVAR).
У вас в руках незвичайна книга. Вона не тільки допоможе познайомити дитину з цікавою та корисною темою, а й перетворить навчання в інтерактивну дослідження-гру!
Дитина навчиться розрізняти наземні, водні, повітряні, а також інші види транспорту, дізнається про них найцікавіше та пограє в розвиваючі ігри в доповненій реальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...