БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

неділю, 14 серпня 2022 р.

КОЗЮРА Валерій Миколайович

(14.08.1950-02.05.2019)
Краєзнавець. Історик. Лауреат Лубенської районної літературно-мистецької премії ім. В. А. Симоненка. Лауреат премії імені А. С. Макаренка. Лауреат премії імені Павла Охріменка. Лауреат премії імені Івана Котляревського. Лауреат премії імені Панаса Мирного. Лауреат премії імені Самійла Величка. Лауреат премії імені Олексія Дмитренка.
Відомий лубенський краєзнавець. Народився у родині вчителів. У 1967 році закінчив Решетилівську середню школу із срібною медаллю. Далі – навчання на історичному факультеті Харківського державного університету. Працював учителем у Хорольському та Лубенському районах, згодом на комсомольських і партійних посадах. 
У 1986 році брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У 1990 р. – лектор Лубенського міському Компартії України. Із 1991 року – викладач історії України в Лубенському лісотехнічному коледжі. Був засновником і багаторічним очільником Лубенської міської організації "Союз Чорнобиль". Член Національної спілки журналістів України. Обирався депутатом Лубенської міської та районної рад. Нагороджений орденом "За мужність і відвагу" та медаллю "Захисник Вітчизни". Автор багатьох книг з історії рідного краю, цілої низки підручників та методичних розробок з історичного краєзнавства. Окрім того, він зарекомендував себе як гарний журналіст та літератор. За плідні здобутки на науково-краєзнавчому поприщі та в царині літературної діяльності відзначений журналістською премією імені письменника-земляка Олексія Шевченка. Працював разом із сином І. В. Козюрою. Валерій Миколайович – неодноразовий учасник науково-практичних конференцій із питань історичного краєзнавства в Україні та близькому зарубіжжі. 
Помер 2 травня 2019 року.
ЛІТЕРАТУРА
Бірюкова Л. З доброю пам’яттю про Валерія Козюру / Л. Бірюкова // Вісник. – 2019. – 19 черв. – С. 2. 
Демченко М. Дві номінації премії імені Панаса Мирного у представників Лубенщини / М. Демченко // Вечірня Полтава. – 2011. – 18 трав. – С. 2. 
Кісіль Ю. Валерій Козюра – літописець рідного краю: [до 70-річчя від дня народження історика, громадського діяча В. М. Козюри ] / Ю. Кісіль // Решетилівщина UA. – 2020. – 20 серп. – С. 6.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...