БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 24 лютого 2022 р.

ВОВК ФЕДІР

Жив був козарлюга Хведір, чистий тобі сіроманець, тому прозивався Хведір Вовк. І склалася тоді традиція нащадка-первістка називати його іменем. Історія знає Федора Вовка, війта Києва (кін. 1580-х — 1592); генерального осавула (1658) Федора Вовка. Згодом оселилися Вовки в Зіньківському повіті на Полтавщині. Та царські демографи записали родину «державними селянами» та переселили до Криму. Голова роду – дід Матвій працював у Криму. Його сина Кіндрата парубком забрали в солдати й на московський копил замінили прізвище «Вовк» на «Волков». Та Вовк утік із служби й довгі роки наймитував у Запорізьких степах. У тридцятих роках, як почалася чергова війна з турками, дезертирам було оголошено амністію, Кіндрат Матвійович Волков з’явився до війська і після кількох років служби здобув офіцерський ранґ, дарма що не був з шляхтичів. У 40-х роках вийшов у відставку й став за управителя маєтку у пана Закревського в с. Крячківці. Одружився Кіндрат із Ганною Федорівною Арістовою (з білоруської шляхти). 17 березня 1847 р. у с. Крячківка Пирятинського повіту Полтавської губернії народився їм первісток-нащадок козацького роду Федір Волков (Хведір Вовк) і став він антропологом світової слави. Хведір Вовк – кавалер найвищої нагороди Франції, яку вручає тільки президент, – ордена Почесного легіону.
Учень Іллі Мечникова та Володимира Антоновича 30 років жив у країнах Європи, 13 років – у Росії, але всі наукові праці присвячені Україні. Серед учнів Хв. Вовка — Петро Єфименко, Леонід Капиця — батько відомого лауреата Нобелівськой премії Петра Капиці.
Правда, своє прізвище Хведір Вовк адаптовував до мови тієї країни, де проживав, де видавав свої роботи. Українською він підписувався як Хведір Вовк, російською – як Федор Волков, румунською – Лупулеску, що в перекладі означало «Вовк»; сербською, угорською – Вук.
Та на Хведорі Вовкові урвалася родова традиція – давати первісткові ім’я Федір, натомість енциклопедії подають нам імена трьох нащадків ученого, художників, на ім’я Юрій Вовк (два з них Юрії Федоровичі, один – Юрій Володимирович). Детектива?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...