БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятниця, 8 травня 2020 р.

ДЕНЬ МАТЕРІ

День матері – свято, яке відзначають люди будь-якого походження, статусу та віросповідання.
Історія виникнення свята простежується з часів Стародавньої Греції, де в пантеоні богів особливе місце займала божественна Мати Рея. У її честь по весні влаштовували обрядове святкування, адже саме навесні оживає природа пробуджується все живе. Сучасна історія свята починається з 17 століття.
Вперше українська громада відзначала День матері у 1928 році завдяки організації Союзу українок Канади в 1928 році. Вже наступного року це свято відзначалося у Львові.
З 1939 року відзначати цей день заборонила радянська влада. Повернути його в Україні вдалося лише у 1990 році завдяки зусиллям громадських організацій.
За часів незалежності свято було встановлено 1999 року указом президента.
Коли відзначають День матері? 24 держави — тобто більшість жителів країн Європи, австралійці і сінгапурці, українці, естонці і японці, а також жителі Оману — святкують День матері у травні. У 2020 році свято припадає на 10 травня. Ще приблизно 30 країн вшановують матерів в інші дні. Так, білоруси обрали жовтневий день, а казахи відзначать його у вересні. У Нікарагуа дата не "плаває", а строго зафіксована: 30 травня.
Головне в це свято — пам'ятати про те, що робота матері – працю без вихідних та святкових днів, який часто не видно і сприймається нами, як само собою зрозумілий. Звичайно, не варто чекати Дня матері, щоб відвідати маму і висловити їй любов, але в цей день це потрібно робити обов'язково, як би далеко ви не знаходилися.
Протягом цих кількох років, День матері в Україні став чудовим приводом для того, щоб приїхати до мами, або зателефонувати їй, та сказати "спасибі" за її самовідданість, любов та підтримку.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...