БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятниця, 3 листопада 2023 р.

ВАСИЛЬ ЯКОВИЧ ВРАЖЛИВИЙ

ЗНАЙ НАШИХ
Василь Якович Вражливий - український письменник. Належав до Спілки селянських письменників "Плуг", літературних об’єднань ВАПЛІТЕ, пізніше "Пролітфронт".
Вражливий (справжнє прізвище Штанько) Василь Якович народився 1903 р. у м. Опішня Зіньківського повіту на Полтавщині в багатодітній сім'ї селянина-середняка. Закінчив сільську школу, вчився у Зіньківській, а потім у Полтавській гімназіях, за порадою батьків поступив до агрономічної школи але не закінчив її. Бо переміг потяг до літератур­ної творчості, якою займався з юних літ під впливом земляка Андрія Заливного.
Життя, що розкривалося перед ним, було густо замішане на великому людсько­му горі та стражданнях. Тому навіть створюючи ілюзію деякої перспективи, зовсім не лірично торкало його серце, пронизливо вражаючи болем. Звідси і літературний псевдонім - Вражливий. Біда, що повінню розливалася по Україні, не обійшла і родину Штаньків. Коли Василь навчався у Харкові, батька - розкуркулили, і він, рятуючись від неминучої прий­дешньої розправи, спродав нашвидку рештки майна і переїхав до Полтави, опинившись згодом на утриманні дітей. Соціальне походження загрожувало подальшому Василевому студіюванню, хоча ще більш значущими виявилися чинники особистісного, внутрішнього характеру. Бо саме у цих драматичних обставинах і народжувався письменник Василь Вражливий.
Друкуватися почав з 1923 року. Перша книжка оповідань "В яру" вийшла друком 1924 року. Потім були збірки "Земля" (1925) "Вовчі Байраки", "Молодість" ( 1929), повість "Батько" (1929), "Шість оповідань" (1930), "Перемога" (1932) та інш. В час активі­зації міжнаціональних взаємин у країні написав роман "Справа серця" (1933) про нове, закроєне на соціалістичних принципах життя в Казахстані. Одночасно перекладав з французької.
Будучи другом Є. Плужника, В. Підмогильного, Г. Епіка, Василь Вражливий, звичайно ж потрапив і до однієї з ними "контреволюційної організації" під час масових арештів після вбивства С. Кірова у грудні 1934 року щодо своїх політичних поглядів, то на допитах після арешту 25 грудня 1934 р. у Харкові він сказав прямо: "Я не був ні в яких партіях, був просто націоналістом. Я вихованець Хвильового, знаходився під його впливом і вже у 1927-28 роках це визначило мій наступний політичний шлях..."
За сценарієм, схваленим не лише шефом НКВД УСРР В. Балицьким, а й С. Косіором та П. Постишевим, йому накидалися несподівані гріхи перед радвладою. Крім "злочинної" належності до ВАПЛІТЕ проти В. Вражливого висувалося і грізніше обвинува­чення: приналежність до "харківської терористичної групи", буцімто керованої В. Поліщуком та Г. Епіком. Ця "група" нібито разом із аналогічними у Києві та Полтаві готувала теракт проти "вождів українського народу" - Косіора, Постишева, Балицького.
В. Вражливого було засуджено 27-28 березня 1935 року разом із 16 звинуваче­ними на процесі боротьбистів у Києві виїзною сесією Військової колегії Верховного Суду ГРСР на 10 років концтаборів. Відбував заслання на Соловках. Постановою "трійки" 7 НКВС Ленінградської області повторно засуджений до розстрілу. Вирок було виконано 8 грудня 1937 року.
Реабілітований Василь Вражливий 1956 року посмертно.
В. Вражливий приваблює сьогодні своєю чутливістю до моральних проблем, що їх ставить він гостро, із зіткненням жорстокості й милосердя. Його муза звернена до людини, гуманізм є ідейним стрижнем його творчості. Саме через цю призму проглядає його час з усіма суперечностями й боріннями, із складними людськими долями. Сумовита іронічність і добрий погляд на різних людей, змалювання життя у різних проявах - це теж Вражливий.
ЛІТЕРАТУРА ПРО В. Я. ВРАЖЛИВОГО

  • Малик М. Вражливий Василь Якович (справжнє прізвище Штанько) / М. Малик // Край. 2007. № 44 (груд.). С. 18.
  • Юренко О. Вражливий Василь Якович : [нар. в Опішні на Полтавщині] / О. Юренко // Енциклопедія Сучасної  України. – Київ : Поліграфкнига, 2006. Т. 5. С. 198.
  • Творчість письменників-полтавців у 1917-1922-і рр. // Костенко М. ...І вимолимо в Бога рідне слово. Полтава : Полтавський літератор, 1999. С. 104-128.                          
  • Василь Вражливий : [біографія, проза уродженця Зіньківського повіту Полтав. губ.] // Невідоме Розстріляне Відродження : антологія /укладач Ю. П. Винничук. Харків : Фоліо, 2016. С. 251-277.   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...