БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

неділя, 24 вересня 2023 р.

КОВПАК СИДІР АРТЕМОВИЧ

Кровопролитні бої за визволення Котелевського району тримали майже місяць. Тут гітлерівці намагалися взяти реванш за поразку на Курській дузі, кинувши проти військ відібрані есесівські дивізії. П’ять тисяч визволителів полягли на котелевській землі.
Значний внесок у боротьбу проти окупантів зробили місцеві жителі, які повідомляли партизанам про чергове вивезення людей, награбованого майна до Німеччини.
Старожили пам’ятають, як у жовтні 1941 року на поле поблизу села Михайлівка, де люди збирали врожай, несподівано приземлився підбитий літак. Коли селяни підійшли ближче, то побачили в кабіні непритомного пілота. Вони сховали льотчика від ворожого ока. Прийшовши до свідомості, чоловік назвався грузином Захарієм Хіталішвілі. Марно поліцаї шукали пораненого, ніхто не виказав місця його перебування, хоча знали про нього чимало людей. За два тижні, одужавши, Захарій Хіталішвілі перейшов лінію фронту і повернувся у рідний полк. Війну боєць закінчив Героєм Радянського Союзу. А через 20 років, у 1961 році, після довгих пошуків він знайшов котелевську родину, яка врятувала йому життя, підтримував із нею теплі стосунки. Поле, де приземлився літак, і досі називають Захаровим.
Прославленим ватажком народних месників у роки Великої Вітчизняної війни став Сидір Артемович Ковпак. Виходець із багатодітної селянської родини, він воював іще на фронтах Першої світової, брав участь у Брусиловському прориві. Тоді за мужність розвідника Ковпака нагородили двома Георгіївськими хрестами.
Коли почалася Друга світова війна, 55-річний Сидір Ковпак працював головою райради, згодом очолив загін борців із окупантами. Перші значні бої провели 19 жовтня й 1 грудня 1941 року: було знищено понад 200 солдатів і офіцерів загарбників, захоплено три танки. Згодом ковпаківці провели сотні боїв, пройшли тисячі кілометрів у тилах ворога, завдали йому великих втрат живої сили, техніки і майна.
За успішні бойові операції у 1942 році Ковпаку присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Взірцем партизанського бойового мистецтва ковпаківців стала операція "Сарненський хрест". Під час цього рейду на Правобережну Україну партизани підірвали п’ять залізничних мостів, вивели з ладу Сарненський залізничний вузол та розгромили ворожий гарнізон у Лельчицях.
У грудні 1943 року партизанський генерал після поранення був направлений на лікування до Києва, а його з’єднання переформувалося у Першу Українську партизанську дивізію імені вже двічі Героя Радянського Союзу С. А. Ковпака. Після війни Сидір Артемович двадцять років працював заступником голови Президії Верховної Ради УРСР.
На знак пам’яті про перший виступ загону Ковпака щороку 22 вересня Україна святкує День партизанської слави. Погруддя Сидора Ковпака встановлене що за його життя у центрі Котельви.
22 вересня щорічно в Україні відзначається День партизанської слави. Раніше в це свято згадували в основному партизанів Другої світової війни. Але з 2014 року і в 2023 році в багато партизан з'явилося серед наших сучасників. Ці хоробрі люди протистоять озброєним солдатам на тимчасово окупованих Росією територіях.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...