БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 2 грудня 2020 р.

БІБЛІОТЕКИ І ЦИФРОВА ГРАМОТНІСТЬ

Українські бібліотеки у 2020 році активно працюють у програмі Міністерства цифрової трансформації України «Дія. Цифрова освіта». Використовуючи спеціальну платформу (https://osvita.diia.gov.ua), вони пропагують серед населення освітні серіали, які розвивають цифрові навички, та організовують для своїх користувачів навчання основам комп’ютерної грамотності й користування сервісами мережі Інтернет, мобільними застосунками, соціальними медіа тощо. Бібліотеки є ключовими елементами Мережі хабів цифрової освіти (https://osvita.diia.gov.ua/hubs), куди може завітати кожен охочий, безкоштовно отримати доступ до платформи Дія. Цифрова освіта та пройти навчання. У листопаді 2020 р. Міністерство цифрової трансформації України запустило Цифрограм – загальнонаціональний тест з цифрової грамотності. Детальніше див. тут. ВГО Українська бібліотечна асоціація та Міністерство цифрової трансформації України запрошують бібліотекарів та користувачів бібліотек до тестування та перевірки власних знань. Для цього потрібно лише знайти 20 хвилин, зосередитись та дати відповідь на 90 питань. У результаті ви отримаєте сертифікат з вказаним загальним рівнем цифрової грамотності та розшифровкою по кожній компетенції. У тесті використовуються технології стандартизованого тестування. За основу взято Рамку цифрових компетентностей для громадян України, яку за результатами досліджень створено українськими експертами на основі європейської концептуально-еталонної Рамки цифрових компетентностей для громадян Європейського Союзу.
Усі цифрові компетентності умовно згруповано у шість сфер:
  • Основи комп’ютерної грамотності
  • Інформаційна та медіаграмотність. Вміння працювати з даними
  • Створення цифрового контенту
  • Комунікація і взаємодія у цифровому суспільстві
  • Безпека у цифровому середовищі
  • Вирішення технічних проблем. Навчання впродовж життя у цифровому суспільстві
Сертифікат національного тесту на цифрову грамотність «Цифрограм» можна прикріпити до резюме на платформі robota.ua. Шановні колеги, пройдіть тест самі, заохочуйте до цього користувачів вашої бібліотеки, поширюйте інформацію своїми комунікаційними каналами!Джерело: https://ula.org.ua/news/4667-biblioteky-i-tsyfrova-hramotnist

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...