БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 1 липня 2021 р.

ТАЄМНИЦІ ІСТОРІЇ

Часто, у школі нам говорили, що історію треба вчити, аби не повторювати помилок у майбутньому. Все ж я б перефразувала цю, до певної міри, банальну тезу в такому руслі, що історію варто вчити для того, аби брати приклади з минулого і втілювати їх у  майбутньому. Водночас Володимир Винниченко, казав що українську історію не можна читати без брому, оскільки у нас все дуже сумно, страшно та трагічно.
До вашої уваги 5-ка історичних книг, автор Олександр Іванович Гуржій, які  не можливо не прочитати! Цілком слушно сказати, що кожен найперше візьме книгу про період, що його цікавить. І зануриться в епоху...  таємничої історії.... 
Книги чекають на  вас!
Гуржій О. І. Історія козацтва : Держава - військо - битви / О. І. Гуржій, Т. В. Чухліб. – К. : Арій, [2015]. – 463 с.
У книзі висвітлюються найважливіші події, пов'язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на межі до ліквідації урядом Російської імперії в кінці - на початку ст. Особливу увагу приділено найбільш яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Значне місце на сторінках праці відведена міжнародним вфдносинам українського гетьманату, козацькій ментальності, побуту, бойовому мистецтву, атрибутиці тощо. Певною мірою показана роль жінки в "лицарському" середовищі. Своє яскраве відображення знайшло ставлення до козаків представників різних народів і володарів іноземних держав, їхнє сприйняття за межами Батьківщини.
Гуржій О. І. Козацька Україна : Боротьба за державу (XVI-XVII ст.) / О. І. Гуржій, Т. В. Чухліб. – Київ : Арій, [2020]. – 368 с. – (Таємниці історії).
На сторінках цієї книги висвітлено найважливіші події, пов’язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на зламі XV–XVI ст., зокрема запеклу боротьбу з войовничими кочівниками за рідну землю й православну віру. Особливу увагу приділено яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Відображено українсько-польсько-литовські взаємини, а також місцеві традиції державотворення періоду Київської та Галицько-Волинської Русі.
У книзі розкрито морально-етичний кодекс поведінки воїна-­січовика – мужність, побратимство, лицарство, рівність, вірність, честь, добра слава, боротьба проти ворогів віри, оборона вітчизни; родинний принцип організації, демократизм; особливе ставлення до жінки, аскетизм, релігійність тощо. Значне місце відведено козацькій ментальності, способу життя, яке визначали воєнне ремесло й належність до військової спільноти. Зображено умови боротьби з кочовими народами Сходу, що змусили козаків оволодіти бойовим мистецтвом і створити власні збройні сили, зокрема потужний морсь­кий флот, які протистояли османсько-татарській агресії.
Книга адресована широкому колу читачів.
Гуржій О. І. Славетні битви : Від Донбасу до Карпат. Від Києва до Криму / О. І. Гуржій, О. П. Реєнт. – К. : Арій, 2015. – 336 с.
У книзі розповідається про славетні битви на території сучасної України – від Донбасу до Карпат та від Києва до Криму, які відбувалися протягом X першої чверті XX століття. Невеликі за обсягом науково-популярні нариси розміщені за хронологічним принципом, що сприятиме кращому сприйняттю й осмисленню воєнних подій.
На підставі документальних матеріалів і наукової літератури з'ясовуються причини визначних перемог і гірких поразок учасників збройних протистоянь, описані конкретні дії їхніх керівників руських князів, козацьких і селянських ватажків, професійних військових того часу.
Книга розрахована на широке коло читачів – усіх, хто цікавиться історією України, але насамперед стане у нагоді школярам, студентам, учителям і викладачам вищих навчальних закладів.
Гуржій О. І. Славетні битви на теренах України : від князівської доби до початку ХХ століття / О. І. Гуржій, О. П. Реєнт. – К. : Арій, 2013. – 336 с.
У книзі розповідається про найбільш вагомі битви, які відбувалися на тере нах України протягом Xпершої чверті XX ст. Невеликі за обсягом і науко во-популярні за формою викладу нариси розміщені за проблем но-хронологічним принципом, що, на думку авторів, сприятиме кращому спрійняттю й осмисленню яскравих подій воєнної історії. На підставі документальних матеріалів і наукової літератури з'ясовуються причини славних перемог і гірких поразок учасників збройних протистоянь, описані конкретні дії їхніх кірівників  руських князів, козацьких і селянських ватажків, професійних військових того часу.
Гуржій О. І. Таємні обличчя масонства / О. І. Гуржій, О. О. Крижановська, О. П. Реєнт. – К. : Арій, [2018]. – 208 с. – (Таємниці історії).
У книзі в науково-популярній формі висвітлено основні етапи розвитку (а часом і занепаду) масонства як світового явища. Виявлено й охарактеризовано головні постаті «братства». Значну увагу приділено масонству в Україні, особливо його участі в національно-визвольних змаганнях другої половини XIX  початку XX ст. Певною мірою відображено становище організації в сучасних умовах.
Розрахована на широке коло читачів, передусім тих, хто цікавиться історією таємних організацій у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...