БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 25 червня 2020 р.

КНИГА ПРО ІСТОРІЮ КРАЮ

Жук В. Н. Із сивої давнини: нариси з історії України та Полтавщини (VII ст. до н.е. – XVI ст. н.е.) / В. Н. Жук. – Полтава: Тов "АСМІ", 2015. – 384 с.
Дослідження присвячене тривалому процесові формування української народності, маловідомим сторінкам вітчизняної історії, особливо періоду до Київської Русі. Авторка книги - кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Віра Никанорівна Жук розпочинає своє дослідження з раннього залізного віку, коли почали формуватися сучасні народи, розповідає про перебування українських земель, у тому числі й території Полтавщини, у сиву давнину в складі Великої Скіфії, Сарматії, під владою готів, гуннів, Аварського каганату, Великої та Чорної Булгарії, під ігом Золотої Орди, у складі Великого князівства Литовського; показує роль протоболгар, торків, половців та інших етносів у формуванні українського етносу; досліджує історичні корені різних племен, народів, які переходили через наші землі або осідали на них, їхні взаємозв'язки. Окремі нариси присвячено питанням про час заснування та перші згадки про Полтаву, про Кия і Київ та ін. На підставі аналізу багатьох історичних джерел ряд трактувань, міркувань у книзі висловлено вперше. 
Після виходу в світ першого видання книги авторка мала змогу ознайомитися з багатьма новими та не відомими їй раніше дослідженнями вітчизняних і зарубіжних вчених, внести до своєї праці ряд істотних змін і доповнень.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...