БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 6 грудня 2017 р.

МИКОЛА КУЛІШ

М. Г. Куліш
Микола Гурович Куліш народився 6 грудня 1892 р. у селі Чаплинці Дніпровського повіту Таврійської губернії (зараз - Херсонська область) в бідній селянській сім'ї.
Родина його батьків жила бідно: батько майже все життя провів у наймах. 
Мати була родом з Полтавщини, але прийшла у Таврію на заробітки і залишилася там назавжди. Була неграмотною, але від природи - надзвичайно обдарованою. Вона мала хист у розмальовуванні хат, за що добре платили. На ці кошти родина і жила. Для Миколи вона назавжди залишилася молодою: померла, коли синові було всього 8 років. Хлопчикові змалку довелося служити у панських економіях та заможних селянських родинах. З п'яти років він вже пас чужих овець, зазнав гіркоти перебування в наймах. "Люблю... голоту. Серцем її люблю", - напише згодом драматург. 
Миколі Гуровичу Кулішу судилося прожити лише 45 років. Але за цей час він встиг зробити незрівнянно багато. 
М. Куліш - один із засновників української модерної драматургії. Його п'єси є кращим зразком світового мистецтва. Їх постановка у "Березолі" Леся Курбаса дала можливість двом корифеям українського театру, синтезувавши текст і режисерський талант, показати найболючіші проблеми тих років.
За десять років письменницького життя він створив десяток п'єс. Майже кожен із його творів був блискучим драматургічним матеріалом для постановки в театрі й певним етапом у розвитку театрального мистецтва. Жоден із радянських драматургів не сприяв розвитку театру в такій мірі, як Микола Куліш.
Низка його п'єс перекладена російською, латиською, литовською, чеською, польською, англійською, німецькою мовами, поставлена у театрах Росії, країн Прибалтики, Польщі, Чехії, Словаччини, Болгарії, Канади і США. 
У грудні 1934 р. драматурга було заарештовано, звинувачено у приналежності до терористичної організації і зв'язках з ОУН. Під час судового процесу щодо "Справи боротьбистів" у березні 1935 р. М. Куліш був засуджений до 10 років соловецьких таборів. На Соловках утримувався у суворій ізоляції. Хворого на туберкульоз, позбавленого права на прогулянки і медичну допомогу, в листопаді 1937 р. М. Куліша та ще декількох ув'язнених, за постановою особливої трійки УНКВС у Ленінградській області від 09.10.1937 р., було розстріляно.
Реабілітований 4 серпня 1956 р. за відсутністю складу злочину.
КНИГИ:
  1. Куліш, Микола Гурійович. Мина Мазайло [Текст] : біографія письменника, стислий переказ твору, аналіз тексту, зразки учнівських творів : посібник : 11-й кл. / М. Г. Куліш ; авт.-укл. В. В. Паращич. – Х. : Ранок, 2000. – 64 с 
  2. Куліш, Микола Гурійович. Твори / М. Г. Куліш // Українське слово : в 4 -х кн. : кн. 2. – К. : Аконіт, 2003. – С.295-360. . 
  3. Куліш, Микола Гурійович. Народний Малахій ; Мина Мазайло [Текст] / М. Г. Куліш // Антологія української драматургії. – К. : Мистецтво, 2006. – С.174-325. . 
  4. Куліш, Микола Гурійович. Маклена Граса : п'єси / М. Г. Куліш. – Х. : Фоліо, 2007. – 318 с. 
  5. Куліш, Микола Гурійович.Твори [Текст] : в 2-х т. / М. Г. Куліш. – К. : Дніпро, 1990 – Т. 1 : П'єси. – 1990. – 506 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...