БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 17 вересня 2024 р.

ОКСАНА РАДУШИНСЬКА

 

Оксана Радушинська

Оксана Радушинська  письменниця, журналістка, волонтерка, голова громадської організації "Творча Сотня "Рух до Перемоги". Чи не їдина в Україні людина з інвалідністю, яка послуговується кріслом колісним і яка здійснила 50 поїздок на передову за час АТО/ООС. Нагороджена медаллю Міністерства Оборони "За сприяння Збройним Силам України", відзнакою Президента України "За гуманітарну участь в антитерористичній операції". ЇЇ прозові й поетичні твори включено до шкільних програм, відзначено понад 20 літературними преміями. Кавалер Ордену Княгині Ольги ІІІ ступеню.

Оксана  авторка 30 книг, збірок поезій і прозових творів, книжок для дітей. Її вірші живуть своїм життям  їх декламують, пишуть на них пісні. Окремі прозові твори стають висавами  від шкільної сцени до театральних сцен. Низка творів потрапила до шкільних прогам НУШ. Відтепер школярі у різних класах вивчають віршіі кілька казок. Рекордсменом стала книга "Щоденник Славка Хоробрика", видана 2012 року  на її основі розроблено найбільше уроків і молодші школярі дуже добре знають цього персонажа. А найпершим твором, який МОНУ спочатку рекомендувало для позакласного читання, а тепер  включило до шкільної програми, стала підліткова повість "Метелики в крижаних панцирях". У книжці йдеться про дівчинку, яка осиротіла та набула інвалідність унаслідок ДТП. На прикладі її стосунків із дядьком і тіткою, братом, однолітками, вчителями сучасні семикласники познайомляться з особливими умовами буття у світі дитини з інвалідністю, зможуть навчитися толерантності у спілкуванні з "іншими".

Письменниця зазаначає, що "проблеми були і будуть, а війна лише загострила їх. Я б акцентувала увагу саме на дитячій літературі, на тому, що її має бути багато  якісної, сучасної, доступної за ціною, українсько-європейсько орієнтованої. Ми бачимо, із якою агресією рашисти нищать українські книги на окупованих територіях, як, депортуючи українських дітей, асимілюють їх у власне культурне і ментальне середовище, як зомбують власних дітей, починаючи з дошкільного віку".

Переконана, що якісні українськомовні книжки мають стати основою національної безпеки України. Їх має бути багато, на будь-який смак, вік і гаманець. Тільки перенаситивши український книжковий ринок українськомовною літературою, ми зможемо повноцінно вести боротьбу за мізки і душі дітей.

На питання "А як завзятій українці, патріотці, волонтерці, що Вам хотілося б сказати українцям на 10-му році війни?" Оксана відповіла: "Українцям варто збагнути просту і вже не раз озвучену істину: або ви в ЗСУ, або ви - для ЗСУ. Ніби усі свідомітого, що ця війна і ця країна – наша. Але досі бачимо, що одні допомагаютьз останніх сил, а інші перечікують, хтось на постійній основі віддає частину своїх (здебільшого невеликих) прибутків, а хтось  краде на війні чи відгороджується примітивним: "А що мені ця країна дала?"... Не буде у нас іншого часу, щоб вибороти собі життя і свободу. І країни іншої нашої не буде. Потрібно воювати за свою!

Окрім цілковитого знищення московії і стандартного набору людських, письменницьких жіночих щасть у письменниці є і особлива мрія –позанйомитися з Генералом Залужним, щоб подякувати йому за Україну! І Оксана Радушинська переконана, що її мрія обов'язково збудеться!


Твори:

  • Радушинська О. Абетка дошколярика-пішоходика / О. Радушинська. – Київ : Калита, 2006. – 64 с.
  • Радушинська О. Веселкові кольори / О. Радушинська. – [Харків] : [Школа], [2016]. – 11 с.
  • Радушинська О. Зелен-день, або Чарівні русалчині коралі : пригодницько-казковий роман / О. Радушинська. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, [2013]. – 180 с.
  • Радушинська О. Коли сонце було стозрячим. Амулет волхва : роман-фентезі / О. Радушинська. – Луцьк : Твердиня, 2016. – 452 с.
  • Радушинська О. У саду і на городі / О. Радушинська. – [Харків] : [Школа], [2016]. – 11 с.
  • Радушинська О. Українські свята / О. Радушинська. – Київ : Калита, 2007. .– 64 с.
  • Радушинська О. Щоденник Славка Хоробрика, або Пригоди хлопчика-міліціонера : [для мол. та серед. шк. віку] / О. Радушинська. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2012. – 88 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...