БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 22 серпня 2024 р.

КНИГИ ПРО УКРАЇНУ

Українська історія сповнена чималою кількістю у тому числі й трагічних подій, які вплинули на формування суспільства та культури загалом. Дізнайтеся про найкращі книги про Україну, які допоможуть ближче познайомитись з державою та українцями.

Українська історія має довге коріння, яке переплетено сотнями як героїчних та радісних, так і подекуди жахливих та трагічних подій. Усі вони безперечно вплинули на формування сучасної України та українців. І для того, щоб краще зрозуміти характер нації та культурне ДНК, що віками закладалося у свідомість громадян, пропонуємо вам до Міжнародного дня читання ознайомитись з підбіркою найкращих книг про Україну, які не тільки допоможуть дізнатися більше про державу та її громадян, але й торкнуться вашої душі.
Усі, описані книги мають англійський переклад.
А для тих, хто бажає зрозуміти чи переосмислити реалії українців та російського вторгнення пропонуємо – топ 6 книг про Україну.

Плохій С. Брама Європи : історія України від скіфських воєн до незалежності
/ С. Плохій. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 496 с.
З виданих в останні роки, це одна з найповніших книжок про історію України. Книга розповідає про Україну, як центральну країну у ландшафті Європи. Розташована біля «воріт Європи», Україна завжди мала стратегічне значення та цінність з погляду на зберігання ресурсів, що й стало основною причиною того, що багато інших держав протягом багатьох віків намагалися контролювати територію країни. Книга допоможе зрозуміти, як Україна віками боролося за свою незалежність та суверенність проти численних ворогів, та як це відбилося на сучасних українцях.
За словами автора, розуміння історії України та її минулого дозволяє краще зрозуміти її сьогодення та збройну агресію рф.

Алексієвич С. Чорнобильська молитва : хроніка майбутнього
: роман / С. Алексієвич. – Київ : Комора. – 2016. – 288 с.
Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами «маленьких людей» про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами «зони», посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.
Ця книга навряд залишить байдужою хоча б одну людину. Крім цього, книга стала головним джерелом натхнення для створення карколомного телешоу «Чорнобиль», і кілька сюжетних ліній у серіалі взято безпосередньо з цих історій.

Оксанен С. Собачий майданчик
: роман / С. Оксанен. – Київ : Видавничий дім «Комора», 2021. – 472 с.
Це не зовсім звичайна книга, адже вона змусить не тільки замислитись над її змістом, але й збирати “шматочки історії” по пазлах, зіставляючи історії та факти. Події у книзі змусять вас переміщатись між сучасною Фінляндією та пострадянським періодами України. Як пов’язані ці дві жінки, що зустрілись у парку для собак та чому одна з них не омине помсти за зруйноване життя?

субота, 17 серпня 2024 р.

СЕРГІЙ ЖАДАН

Сергій Жадан – це феномен української сучасної культури. В його творчості кожен знайде щось для себе. Не любиш читати – слухай музику; не любиш рок – дивись фільми. Це не говорячи ще про його громадську, викладацьку діяльності й озвучування дитячих казок. Знаєте чим він не займається? Мабуть, тільки ліпкою та малюванням. Хоча хто його знає... Письменник виходить за межі своєї країни і стає популярним за кордоном, про це та про багато чого цікавого ви дізнаєтесь в даному покажчику, який адресовано прихильникам цієї неординарної особистості.

Поет зі Східної України : до 50-річчя від дня народження : біобібліограф. досьє / Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара ; уклад. О. Пошибайло. – Полтава, 2024. – 40 с.


понеділок, 12 серпня 2024 р.

ІСТОРІЯ БЕЗ ЦЕНЗУРИ

Історична література дає нам унікальну можливість познайомить з поглядами та ідеями різних історичних епох, навчитися цінувати своє сьогодення.
«Історія без цензури» – це історичний проєкт видавництва «Клуб сімейного дозвілля» спільно з Українським інститутом національної пам’яті, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Інститутом історії України НАН України та громадським просвітницьким проектом «Likбез. Історичний Фронт». Проєкт передбачає видання 10 томів, присвячених історії України.
Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному самому виступити суддею в цих суперечках.
Томи, що увійшли до серії:

Від Рейхстагу до Іводзіми : У полум’ї війни. Україна та українці у Другій світовій
. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 352 с.
Серія створена великим авторським колективом, кожний член якого має свою історичну спеціалізацію.
Книжки написані простою зрозумілою мовою і розраховані на широку аудиторію.
Україна як частина СРСР та Закарпатська Україна у планах гітлерівської Німеччини та антигітлерівської коаліції
Евакуаційна тактика «випаленої землі» та окупаційний режим Німеччини
Радянське підпілля, партизанський рух та інше.

Князі і гетьмани усієї Русі. «Через шаблю маємо право». Злети і падіння козацької держави 1648-1783 років
/ [автор В. Горобець]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 351 с.
Козацька революція 1648-1649 років.
Переяславська рада і світ після Переяслава.
Війна берегів та її наслідки.
Гетьманат кінця ХVІІ –  початку ХVІІІ ст.


Лицарі Дикого поля. Плугом і мушкетом. Український шлях до Чорного моря
/ [упорядник К. Галушка]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 352 с.
Сьогодні ці теми стали вкрай актуальними, і пропонована книжка може відповісти на чимало питань, які цікавлять і турбують кожного українця.
У боротьбі з Великою Ордою: народження Кримського ханату;
Українське козацтво наприкінці XV - у першій половині XVI ст.;
Український рух на Слобідській Україні;
Заснування й розвиток міст Південної України.
На бій за волю. Перемога через поразки. Україна у війнах і революціях 1914-1921 років
/ [автори А. Руккас, М. Ковальчук, А. Папакін, В. Лободаєв]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 351 с.
У виданні висвітлені наступні теми:
Центральна рада та українізація в російській армії 1917-1918 років
Війни з Радянською Росією та Білою армією 1917-1919 років
Повстанський рух в Україні 1918-1921 років
Війна ЗУНР і УНР проти Польщі 1918– 1919 років
Народження країни. Від краю до держави : назва, символіка, територія і кордони України
/ [упорядник К. Галушка]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 352 с.
Пропонована книжка може відповісти на чимало питань, які цікавлять і турбують кожного українця:
Як укорінювалася назва "Україна" протягом століть..
Як формувалася територія України.
Якою символікою користувалися наші предки.
Як утворилися та змінювалися державні кордони України.

понеділок, 5 серпня 2024 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КНИГОЛЮБІВ

9 серпня бібліофіли всього світу об’єднуються у святкуванні Всесвітнього дня книголюбів. Якщо ви читаєте книги у електронному вигляді з такою ж жагою, як паперовий її варіант, то ви сміливо можете приєднуватися до святкування. Хоча книга у нашому традиційному розумінні – тоненькі сторінки, що пахнуть друкарською фарбою, та тверда обкладинка – завжди була і буде залишатися предметом поклоніння книголюбів. Сьогодні це не просто папір, який містить певний текст, а й цінний артефакт.
Як виникла ідея відзначати Всесвтній день книголюбів
Як і багато інших свят Всесвітній день книголюбів було спочатку запроваджено як неофіційне американське свято День книголюбів (Book Lovers Day), згодом зацікавленість до нього зросла у всьому світі.
Варто сказати, що перед тим як потрапити на прилавки книгарень, а потім до наших рук, книга пройшла величезний шлях становлення та розвитку. Надписи на камені змінилися історіями на сувоях і багато століть пройшло до тих часів, коли книга з’явилася у тому вигляді, в якому знаємо її ми з вами.
Найпершим книголюбом у світовій історії був ассирійський цар Ашшурбаніпал, за наказом якого у 668-627 роках до н. е. заснована найдавніша із відомих бібліотек. У фондах його книгозбірні було приблизно від 5 000 до 25 000 глиняних табличок з клинописними текстами. Цар дуже ретельно підійшов до упорядкування бібліотеки: на кожній табличці було написане його ім'я, у колофоні було наведено назву оригінальної таблички, з якої було зроблено копію (один текст зберігався в шести копіях), номер таблички в межах серії, що утворювала цілісний твір. На думку науковців, бібліотекарі для обліку царевої книгозбірні використовували своєрідні етикетки з глини, на яких був перелік всіх табличок, які знаходилися у відповідній скрині чи в іншому місці. Ашшурбаніпал хотів створити бібліотеку, яка б містила всі знання того часу.
Любив текстові сувої афінський тиран Пісистрат, який у 540 році до н. е. заснував бібліотеку в Афінах. Багато давньогрецьких письменників і вчених захоплювалися книгами, колекціонуючи їх. У Давньому Римі велику приватну бібліотеку зібрав красномовець і філософ Цицерон. У західноєвропейських країнах бібліофільство було захопленням Людовика Святого, Карла II Лисого, Медічі, Сфорца, Джуліо Мазаріні та багатьох інших аристократів.
Перша бібліотека Київської Русі заснована 1037 року великим книголюбом Ярославом Мудрим, який розумів значення читання для розвитку людини та держави. У Софійському соборі були написані унікальні книги: «Слово Іларіона», «Слово про Закон і Благодать» київського митрополита Іларіона, «Ізборник Святослава». Загалом колекція книгозбірні налічувала близько 1000 книг. У «Повісті минулих літ» узагальнено філософську мудрість: «Велика бо користь буває людині од учення книжного».

четвер, 1 серпня 2024 р.

ВОЛОНТЕРСЬКИЙ ПРОЄКТ

«Як ти брате»: посібники для комунікації та підтримки

Як розмовляти під час війни

«Як ти, брате?» – це волонтерський проєкт. Він покликаний зібрати найкращі практики того, як зберігати стосунки, відновлювати контакт та надавати підтримку одне одному під час війни, та поширити ці практики серед всіх українців, як військових, так і цивільних.
Для цього ми розробляємо і поширюємо посібники, які містять прості та дієві алгоритми взаємодії в різних ситуаціях, та розповідаємо про алгоритми спілкування в лекціях.
Посібники і лекції безкоштовні. Посібники ви можете завантажити на сайті або ж замовити у друкованому вигляді (ви тільки сплачуєте за доставку), а лекції можете замовити нижче на цієї сторінці. Також ви можете приєднатися до нашої волонтерської спільноти і взяти участь у нашій справі.
Засновник проєкту – психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов. До створення посібників долучені військові, психотерапевти, освітяни, медики, підприємці. Прості та дієві алгоритми взаємодії, допомоги та комунікації у різних ситуаціях зібрали в одинадцяти посібниках. Це невеличкі книжечки кишенькового формату.
Книги можна завантажити в електронній версії, завітавши на сайт проєкту. https://yakty.com.ua/#about
Або ж замовити друковані примірники. Посібники надають безплатно всім охочим, треба лише сплатити за доставлення.

Як ти, ветеране?

Як розмовляти з тим, хто намагається повернутися до цивільного життя
Людині на війні завжди важко, вона змінюється, проте завжди думає про повернення: до свого дому, рідних і близьких, друзів, старої чи нової роботи у цивільному житті. Повернення – це часто виклик, не тільки для того, хто повертається, а й для тих, до кого.
Посібник Як ти, ветеране? призначений для тих, хто хоче зрозуміти та полегшити адаптацію військових до цивільного життя. В ньому є поради, які знадобляться, не лише родинам військовослужбовців, а і їхнім друзям, знайомим чи колегам по роботі. Тут зібрані поради щодо спілкування – які теми є чутливими для ветерана, а які – безпечні, приклади розмов з близькими чи між колегами. Є також поради, щодо дій, якщо раптом когось із ваших близьких чи знайомих ветеранів «накриє». А також роз’яснення особливостей працевлаштування людей з бойовим досвідом у цивільному житті.

Як ти, кохана(ий)?

Як розмовляти, якщо ви на відстані
Стосунки на відстані, можуть розтягнутися в часі на дуже довго. Для багатьох пар – це справжнє випробування. Коли кохана людина не поряд, то все по-іншому. Іноді здається, що ви віддаляєтеся один від одного, можуть виникати непорозуміння.
Посібник Як ти, кохана(ий)? адресований українцям, які попри відстань хочуть підтримувати стосунки із близькими. Він буде корисним як військовим, так і цивільним. Тут зібрані поради та алгоритми щодо якісного спілкування на відстані, важливості підтримки та підготовки до возз’єднання.

Як ти, сонечко?

Як розмовляти з дітьми під час війни
Діти та війна – це надскладна і дуже чутлива тема. Розмовляти з дитиною про війну в час війни – для батьків нелегке завдання, а іноді навіть випробування. Діти дуже спостережливі та вразливі, вони бачать і часто повторюють поведінку батьків, вловлюють їхній психологічний стан. Саме приклад батьків зазвичай є тим самим фундаментом, який свідомо чи несвідомо закладається в особистості дитини. Коли батьки добрі один до одного, підтримують та довіряють один одному, то й дитина це переймає.
Посібник Як ти, сонечко? містить прості алгоритми, за допомогою яких ви зможете підтримувати ваших дітей навіть тоді, коли вам самим буває складно. Тут є застереження щодо помилок, які можуть допускати батьки, поради щодо реакції на зміни в поведінці дитини – наприклад, у випадках, коли помітна апатія, агресія, бунт або ж нічні жахи. тут ви знайдете приклади принципів і шаблонів щодо побудови стосунків із дітьми, коли навколо війна.

Як ти…

Як розмовляти з тими, хто втратив близьких
З посібника ви дізнаєтеся, як підтримати тих, хто втратив близьку людину. За яким алгоритмом вести розмову, що варто і що не варто говорити.
В посібнику розбираються конкретні ситуації розмов з родинами та дітьми, які переживають втрату, а також наведені поради з самодопомоги, якщо близьку людину втратили ви.




Посібник Як ти, брате/сестро? писали насамперед як інструкцію з психологічної взаємодопомоги. Тут даються універсальні та дієві механізми у спілкуванні між побратимами і посестрами, а також між цивільними, які зазнали травматичного досвіду.
З посібника ви дізнаєтеся, як правильно вести розмову, щоб вона допомогла людині проговорити й осмислити її складний досвід. Тут подаються чіткі інструкції та пояснення при комунікації: етапи розмови, про що варто й не варто говорити/питати, які вживати слова, а коли варто помовчати. Є приклади вже готових фраз.

Поговори зі мною

Як надавати базову психологічну допомогу
«Поговори зі мною» – посібник волонтерського проєкту «Як ти, брате?», покликаного розвивати взаємну допомогу під час війни
Він для всіх, хто хоче допомогти тим, хто поруч, через добру розмову. Така розмова допомагає вашому співрозмовнику знизити напругу та тривогу, відновити віру в себе та свої сили, осмислювати травматичний досвід та адаптуватися до нових обставин. Усе те, над чим ми працюємо у проєкті «Як ти, брате?», тільки ще глибше.


З посібника ви дізнаєтеся:
● що говорити;
● як слухати;
● як витримувати напругу в розмові;
● що робити, якщо розповідь йде по колу, якщо людина всіх звинувачує та в інших випадках;
● як і коли завершати розмову.

Групи підтримки

Як прийняти людей у коло «своїх»
Посібник волонтерського проєкту «Як ти, брате?», покликаного розвивати взаємну допомогу під час війни.
Після отримання травматичного досвіду людині потрібно не лише прийняти власні зміни – також важливо, щоб їх прийняли та підтримали інші люди.
Групою підтримки може стати будь-яка група людей – і компанія незнайомців, що зігрівається у пункті незламності або знаходиться у бомбосховищі під час повітряної тривоги, і військові, які разом йдуть до найближчого села, і родина, що зібралася повечеряти.
Мета цього посібника – пояснити, як ви можете допомогти своїй групі стати ефективною групою підтримки для тих, хто цього потребує.
Мета волонтерської спільноти «Як ти, брате?» – зберігати єдність українців та посилювати взаємодопомогу. Для цього треба адаптуватися до умов тривалої повномасштабної війни, зберігати особисті стосунки, покращувати якість спілкування та вчитися надавати одне одному допомогу. Зокрема – психологічну, бо без цього іншими видами допомоги людина часто просто не може скористатися.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...